Statlig utredning vill ta bort beteskravet för kor i lösdrift
På uppdrag av regeringen har Elisabeth Nilsson utrett hur konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion kan öka.
På uppdrag av regeringen har Elisabeth Nilsson utrett hur konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion kan öka. I betänkandet som idag lämnades in till regeringen presenterar hon flera förslag som ska stärka konkurrenskraften inom svensk livsmedelsproduktion.
I samband med överlämningen av utredningen höll Elisabeth Nilsson en pressträff ihop med landsbygdsminister Peter Kullgren.
– Utredningen syftar till att stärka konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion och samtidigt förbättra den globala djurvälfärden, inledde landsbygdsminister Peter Kullgren torsdagens pressträff.
Han berättade att regeringen vill förbättra för animalieproducenterna utan att göra avkall på mervärdena. Elisabeth ska ha kollat på en lång rad områden för att kolla hur man kan stärka konkurrenskraften. Bland annat hur svensk animalieproduktion kan bli långsiktigt konkurrenskraftig på exportmarknaden och undersökt om det finns innovativa lösningar som kan bidra till att stärka konkurrenskraften med bibehållen djurvälfärd. En fråga som legat extra mycket i fokus under utredningens gång har varit frågan om beteskravet.
Undantag för kor i lösdrift
Och ett av förslagen som Elisabeth Nilsson presenterade under presskonferensen var ett undantag från beteskrav för mjölkkor i lösdrift.
– Varför lämnar jag förslag på att det ska vara möjligt att undanta mjölkkor från beteskravet? När jag tittar på hur det ser ut i mjölkproduktionen så är konkurrenskraften inom mjölkproduktionen inte tillräckligt bra. Bete har brett stöd både bland konsumenter, samhället och bland mjölkbönder. Men det finns situationer där man behöver större flexiblitetet. Beteskravet kan hindra nödvändig utveckling av svensk mjölkproduktion.
Elisabeth motsatte sig samtidigt att detta skulle leda till att fler skulle välja att hålla sina kor inne av lönsamhetsskäl och hänvisade bland annat till Finland som inte har något beteskrav men där en stor del av djuren ändå är ute. Hon sade även att bete inte enbart har positiva effekter:
– Sedan denna lagstiftning sattes har mycket förändras om man ser till hur ladugårdarna såg ut på den tiden. Djuren går nu fritt i ladugårdar. Och vad är viktigt för djuren? De ska kunna ligga bekvämt, röra sig fritt och det var inte möjligt i de gamla ladugårdarna.
Lovade inget
Peter Kullgren höll med om att beteskravet tillhör en annan tid men kunde ändå inte lova att förslaget blir av och menade att det kommer diskuteras vidare inom regeringen.
Förslaget har redan mött kritik från flera håll. Bland annat från Svenska World Animal Protections generalsekreterare Roger Pettersson har suttit med som en av experterna i utredningen och är mycket kritisk till förslaget.
”Forskningen är kristallklar om att bete är viktigt för kor. Utevistelsen ger dem större möjlighet att bete sig naturligt, påverkar deras välfärd och hälsa positivt och forskningen visar också att sommarmånaderna på bete är bra för kornas välfärd under den tid de är inomhus” skriver han i ett pressmeddelande.