”Vi vill ju inget hellre än att vara en trygg och stabil arbetsgivare”
Den höga efterfrågan 2022-2023 ledde till kraftig lageruppbyggnad av lantbruksmaskiner hos Väderstads importörer och återförsäljare när efterfrågan blev svagare. Och efter en tuff sommar var varslet oundvikligt.
Måndagen den 26 augusti meddelade Väderstad att de varslar ytterligare 100 medarbetare, varav 70 tjänstemän och 30 medarbetare i produktionen. Detta eftersom den ekonomiska nedgången för lantbruksmaskiner förvärrats under sommaren och de sparåtgärder företaget redan vidtagit inte räcker till.
– Det här är jättetråkigt att vi behöver säga upp 100 fast anställda medarbetare. Vi vill ju inget hellre än att vara en trygg och stabil arbetsgivare och det misslyckas vi ju med nu för ett stort antal anställda, säger Henrik Gilstring, vd för Väderstad Group till Jordbruksaktuellt.
Han förklarar att varslet hänger ihop med den nedgång som startade redan förra hösten. Under våren började man släppa inhyrd personal och konsulter och införde anställningsstopp för externa rekryteringar. Innan sommaren blev man till sist ändå tvungna att varsla 45 medarbetare i produktionen. Man hoppades att läget skulle förbättras över sommaren, men det har i stället förvärrats av låga spannmålspriser och av att skördeutfallet på många av de viktiga marknaderna påverkats av både för mycket regn och torka på andra håll, vilket påverkat lantbrukarnas köpkraft.
– Under 2022-2023 var det en väldigt hög efterfrågan. Det gjorde att det byggdes upp långa ledtider på våra produkter, när lantbrukarnas efterfrågan minskat har detta lett till en kraftig lageruppbyggnad hos importörer och återförsäljare. Nu under sommaren hade vi räknat med att en del av det där lagret skulle säljas men det är fortfarande alldeles för höga lagernivåer, så att det är även det som gör att efterfrågan sjunker för oss och vi är tvungna att vidta åtgärder nu, förklarar Henrik.
Vilka marknader är det som går bäst kontra sämst?
– Vi ser lite mer positiv utveckling i Norden och kanske framför allt i Sverige. Här har lagernivåerna kommit ner på ett lite annat sätt än på andra håll. Sen är det tuffare om man tittar på den viktiga västeuropeiska marknaden, så som Tyskland och Frankrike. Och vi har väl den svåraste utvecklingen i våra östeuropeiska marknader, sydöstra Europa. Där har det varit riktigt besvärligt med torka i exempelvis Ungern och Rumänien.
Hur stor del av eran produktionskapacitet använder ni idag i exempelvis Sverige och Nordamerika?
– Vi låg ju på fullt utnyttjande av kapaciteten under stora delar av 2022–2023, men nu i år ligger vi ju på en lägre nivå. Vår försäljning av nytillverkade maskiner bedömer vi att den har gått ner 30 procent, från den högsta nivån 2023 fram till den nivån vi ser nu för nästa år.
Varför varslar ni fler tjänstemän än arbetare den här omgången?
– Eftersom vi lade ett varsel på arbetarsidan innan sommaren så har vi nu ett ytterligare behov, men övertaligheten på den sidan blir inte fullt lika stor nu. Utan nu handlar det också om att dra ner lite kraftigare på indirekta kostnader och det är därför det är tjänstemän som är mer berörda den här gången.
Henrik säger att Väderstad kommer göra vad man kan för att hjälpa de som drabbas att hitta nya jobb.
– Sen är det ju en nedgång på hela marknaden just nu men efterfrågan kommer att komma tillbaka. Räntorna är ju påväg ner och lagren kommer att succesivt att gå ner. Vi ser ju framåt hösten nästa år att efterfrågan borde börja bli lite starkare igen. Sen finns det en del osäkerhetsfaktorer också med den globala konjunkturen och rent geopolitiskt. Men av vissa tydligare signaler kan man ändå se att det borde se ljusare ut nästa höst.