”Svenskt kött håller inte tillräckligt bra kvalité”
Krönika: Det påståendet fick jag när jag besökte en av Varbergs mest besökta restauranger för några år sedan.
Vid varje restaurangbesök under en längre tid ställdes frågan som i regel förde med sig tryckt stämning. ”Har ni svenskt kött?” Svaren varierade allt från, ingen aning, jag ska kolla, jag tror det, ja självklart, jag hoppas det och svenskt kött håller inte tillräckligt bra kvalité.
Jag kan dra många slutsatser från svaren jag fått. Den första är att vi är för få som frågar eftersom personalen oftast reagerar som att de aldrig fått frågan. Tar vi för givet att det är svenskt kött på menyn i Sverige? Jag tror det. Kan en av slutsatserna vara att ingen faktiskt bryr sig? Det vill jag verkligen inte tro på. Men efter kommentarer som ”du ska väl inte prata med köttet” kommit så vet jag inte riktigt. Eller handlar allt bara om okunskap och hur ska vi i så fall sprida kunskap?
Jag har stirrat med stora ögon varje gång svaret har varit att de inte erbjuder svenskt kött. Under pandemin pratades det mycket om att vi skulle gynna våra restauranger för att de skulle finnas kvar. Men varför i hela världen pratades det inte om att vi alla behövde gynna bönderna för att de skulle finnas kvar? Eller varför gynnar inte restaurangerna de svenska bönderna i sin tur?
Enligt en undersökning som Från Sverige gjort anger 87 procent av svenskarna att det främst är svenskt kött i deras varukorg. Så att välja svenskt i mataffären verkar viktigare än att välja svenskt på restaurang. Det behöver vi ändra på.
Svenskt kött eller inte. Vad spelar det för roll eller vad gör det ens för skillnad. Beredskapsfrågan är ett hett ämne just nu med all rätt. Väljer vi svenska råvaror nu så finns det svenska råvaror vid en eventuell kris. Det gäller alla typer av livsmedel. Genom att välja svenskt skapas fler arbetstillfällen, vi blir starkare och kan försörja oss. Att vi har en egen produktion av mat inom Sverige är en nyckel för att klara oss. Sverige är ett av de länder där vi använder minst antibiotika i köttproduktion av alla EU länder, vi har en sträng och fin djurhållning. Bara det borde vara tillräckligt för det självklara valet av kött på tallriken. Ur miljösynpunkt är det orimligt att frakta kött över hela världen från djur som många gånger haft det sämre än djuren vi har här. Jag röstar absolut för att ursprungsmärkning ska bli lag på restaurang.
Jag hade också velat se ett lagförslag på importerat kött. För att få säljas i Sverige ska djuren haft samma förutsättningar som djuren har i Sverige med våra lagar och krav. När utländskt kött säljs billigare än det svenska är det många gånger djuren som betalar priset.
Om vi går tillbaka till påståendet i rubriken så ska ni få höra hur restaurangbesöket slutade. Jag kallade till mig restaurangägaren och frågade hur de menar när de påstod att svenskt kött inte håller tillräckligt bra kvalitet. Hennes svar handlade mest om utseendet på köttbiten, varken smaken, djurhållningen eller transporterna nämndes. Jag argumenterade och ifrågasatte om de besökt gårdarna i Brasilien för att själva få en bild om vad det är de lägger på tallrikarna. Svaret blev nej men säljaren hade varit där. Hon avslutar vårt samtal med ett säga att jag kan komma tillbaka på vintern när alla turisterna åkt.
Allt handlar om efterfrågan och pengar. Om vi inte är medvetna och ställer frågan som skapar tryckt stämning så är det mer lönsamt att köpa in kött från Brasilien och betala en bråkdel av priset mot det svenska. Den brasilianska oxfilén säljs sedan för 450 kronor/portion.
Vi behöver fundera över ordet kvalité och förstå att alla våra val spelar roll.
Nicole Grönlid
Bor: Varberg
Yrke: Småskalig grönsaksbonde / egenföretagare
Hjärtefrågor inom lantbruket: hållbar matproduktion.
Nicole Grönlid
Lämpegården Lantbruk