Nya fall av blåtunga
Den 12 september bekräftades det första fallet med blåtunga i Sverige. Nu har även två får bekräftats vara smittade med viruset.
De två första fallen, som Jordbruksaktuellt tidigare rapporterat om, var på ett nötkreatur i Halland och ett i närheten av Uddevalla. Nu har två fall till bekräftats - ett hos ett får i Halland och ett hos ett får i Skåne.
Sedan första utbrottet har många misstänkta fall hos både kor och får undersökts, och nu har SVA publicerat en epidemiologisk lägesbild på sin hemsida som beskriver smittsituationen i Sverige. Det finns bland annat en karta där man se djur som provtagits och där provsvaret varit både positivt och negativt. Kartan uppdateras dagligen.
Blåtunga sprids via svidknott. Dessa finns i stora delar av Sverige och har enligt SVA en aktivitetsperiod från mars till november. Enligt SVA stämmer epidemiologin i Sverige väl överens med den bild som setts i andra länder, vilket är enstaka sjuka djur i varje drabbad besättning och klinisk bild som varierar från lindrig till allvarlig sjukdom.
– Efter att det första fallet påvisades har vi märkt en ökad vaksamhet bland djurägare och veterinärer och många djur med misstanke om infektion med blåtungevirus undersöks och provtas nu. Vi förväntar oss att fler djur har blivit smittade, och att vi kommer att se fler positiva fall men också att smittspridningen kommer att avta i takt med kallare väder och en minskad svidknottsaktivitet säger statsveterinär Erika Chenais, i ett pressmeddelande.
Sjukdomen är anmälningspliktig. Det innebär att du som djurägare måste ta kontakt med veterinär om djur visar symptom som kan tyda på infektion med blåtungevirus. Veterinären i sin tur måste anmäla detta till Jordbruksverket eller SVA. Enligt SVA undersöks och provtas alla misstänkta fall på statens bekostnad.