Peter Kullgren: Skönt att kunna gå från ord till handling

Med satsningar på både CAP, biogas, djursjukvård och ett robustare jordbruk, är landsbygdsminister Peter Kullgren nöjd med årets budgetförslag. 

Landsbygdsminister Peter Kullgren hade velat se ännu fler satsningar på de gröna näringanrna i budgeten, men konstaterar att allt har sin tid och att han ändå är nöjd med budgeten som helhet. Foto: Madeleine Rapp

Med ett reformutrymme på 60 miljoner kronor, där man klarar att både sänka skatter och satsa på viktiga frågor som försvar och politik, samtidigt som man kan prioritera även viktiga frågor för landsbygden, livsmedel och de areella näringarna känner sig landsbygdsminister Peter Kullgren sig nöjd med budgetpropositionen som helhet. 

Vad är du mest nöjd med när det kommer till budgeten för jordbruk, landsbygd och livsmedel?

– Jag tycker vi får till en bra helhet där vi både kan förstärka CAP:en under resten av perioden, det är nästan 746 miljoner kronor som vi lägger på det. Vi klarar av att fortsätta skattereduktionen på jordbruksdiesel. Där satsar vi ytterligare 610 miljoner. Vi satsar även ordentligt på försörjningsförmågan av livsmedel, med drygt 1,3 miljarder, säger Peter Kullgren tll Jordbruksaktuellt och fortsätter:

– Det här är ju väldigt centralt för att vi ska kunna öka livsmedelsproduktionen och bli mer robusta i Sverige. 

Stärkt beredskap

Många av årets satsningar handlar om att stärka jordbruket och även stärka beredskapen.

– Det behövs ju för vi ligger efter här. Men sen är ju den absolut viktigaste beredskapen vi kan ha ett starkt, fredstida jordbruk. För den maten vi producerar när allting är frid och fröjd kommer vi aldrig kunna producera när saker och ting kör ihop sig. 

Från 2025 planerar regeringen också att satsa 650 miljoner mer i biogasstod, vilket Kullgren menar är viktigt för att de gårdar som kan producera biogas ska kunna stärka upp ekonomin och resiliensen i sina verksamheter. 

– Tittar vi lite utanför mitt område gör vi också historiskt stora satsningar på infrastruktur, vilket är bra för landsbygden. Vi kan komma i kapp den underhållsskuld vi har vad gäller våra vägar i landet. Det är också oerhört centralt att infrastrukturen får de pengar den förtjänar. Det har varit eftersatt alldeles för länge. Vi gör också en satsning under året med 50 miljoner på enskilda vägar. 

Myndigheter och forskning

Därutöver ges utökade resurser till myndigheter. 

– Vi förstärker Skogsstyrelsen, där vi haft långa handledningstider, med 45 miljoner. Vi tillför även Jordbruksverket 50 miljoner för att de ska få bättre förutsättningar att genomföra EU:s krav på den gemensamma jordbrukspolitiken. 

– Vi satsar även ganska rejält på forskning framöver, med en trappa upp med 54 miljoner för år 2025, 90 miljoner för 2026 och 174 för 2027 och 230 miljoner från 2028 och framåt i en permanent ökning. Det är också viktiga satsningar för framtiden.

Prioriterar djursjukvården

Regeringen prioriterar även djurens hälsa- och sjukvård med 50 miljoner till SLU för att stabilisera driften av universitetsdjursjukhuset som haft det problematiskt. Ytterligare 30 miljoner till Jordbruksverket för att de ska kunna hantera frågan om att det ska finnas veterinärer, dygnet runt i hela landet. 

– Det är en fråga som har oroat lantbrukets djurhållare helt enkelt, så det känns skönt att vi kan stabilisera det också.

Finns det någon del som du själv önskar att ni kunnat lägga ytterligare resurser på?

– Ja det är en samvetsfråga. Det är ju en förhandling. Jag tycker att budgeten som helhet är väldigt bra och jag förstår de prioriteringar vi har gjort, så med utgångspunkt från det är jag nöjd. Men det är klart att det finns ännu mer utveckling som jag skulle vilja göra. Men var sak har sin tid och summa summarum så tycker jag det är en bra tid och vi har fått till nödvändiga satsningar på de areella näringarna och de myndigheter som berörs. 

Jag träffade dig redan innan du blev landsbygdsminister. Nu är du varm i kläderna. Är det något som har förvånat dig under resans gång kring utmaningarna som rör branschen och vilka frågor som man behöver ta tag i?

– Ja det är det. Det är ganska mycket. Det första intrycket när man kom in här och träffade ännu fler jordbrukare var ju hur rätt de hade. Jag tänkte nog innan att ”kan det vara så här illa?”. Men man har ju med rätta känt sig ganska styvmodigt behandlade under väldigt, väldigt många år. Och det ser vi ju nu att det får konsekvenser. Det är ju bara titta i de norra delarna av Sverige där 60–65 procent av mjölkgårdarna har försvunnit de senaste 12-15 åren. Det är en utveckling som vi absolut vill vända. Vi vill öka livsmedelsproduktionen och inte tvärtom. Jag trodde nog inte att det var riktigt så, så det var väl ett uppvaknande, säger Peter Kullgren och fortsätter:

– Men annars så känns det som att vi hade inriktningen ganska klar för oss vad vi ville göra, och det har vi ju börjat med. Inte minst regelförenklingar och nu har vi precis tagit emot Elisabeth Nilssons utredning och ganska snabbt efter årsskiftet kommer ju Magnus Oscarssons förenklingsutredning. Så nu i halvtid känns det skönt att de här utredningarna börjar trilla in så att vi också kan sätta saker i verket och gå från ord till handling. Det ser jag mycket fram emot under den resterande mandatperioden.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 19 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste