Agrotekniker på BYS: Fler sökande än utbildningsplatser i år

Trots rapporter om ett minskat intresse för lantbruksutbildningar på nationell nivå, syns en annan trend på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS). Agroteknikerutbildningen har i år lockat ett högt antal behöriga sökande. 

Enligt Carina Laurell, utbildningsledare på BYS, är det nära samarbetet med branschen en av Agroteknikerutbildningens stora styrkor. Foto: Carolina Wahlberg

– Under mina 3,5 år som utbildningsledare har vi aldrig haft så många sökande, och framför allt inte så många behöriga, berättar Carina Laurell, utbildningsledare på BYS. 

I år sökte 38 personer till Agroteknikerutbildningen, varav omkring 30 var behöriga sökande till de 16 tillgängliga platserna. Det kom dessutom in några försenade ansökningar.  

– Vi tog in 21 studenter eftersom vi brukar ha några avhopp, men hittills har alla som startade fortsatt efter två kurser och är nu inne på sin tredje.  

Den ökade konkurrensen om platserna tyder på att intresset för yrkeshögskoleutbildningar inom lantbruk är starkt. Särskilt för de utbildningar som har ett nära samarbete med branschen, såsom Agroteknikerutbildningen på BYS och Driftledarutbildningen på Vreta. 

– Både vår utbildning och Driftledarutbildningen är starkt förankrade i branschen, vilket gör dem relevanta och attraktiva för den som vill jobba inom lantbruk efter examen.  

Engagerad studentgrupp

Årets studenter kommer från hela Sverige, med representanter från regioner som Östergötland, Sörmland, Västmanland, Närke, Västergötland, Dalsland, Småland och Öland.  

– Vår ”stora” nya klass är engagerad och har en bra grund inom lantbruk; de flesta har gått på lantbruksgymnasium. Några har också vuxenutbildning från Vreta eller Uddetorp, och samtliga är väl förankrade i svenskt jordbruk. 

Nära samarbete med branschen 

En av Agroteknikerutbildningens stora styrkor är det täta samarbetet med branschen. Studenterna får möjlighet att nätverka genom sina LIA-perioder (Lärande i arbete), vilket enligt Carina bygger upp ett nyttigt nätverk för kommande arbetsliv.  

– Vi har föreläsare direkt från branschen, och genom LIA-perioderna ute på arbetsplatser kan studenterna fördjupa sig inom sitt specialintresse.  

Framtidsutsikter 

BYS arbetar kontinuerligt för att synliggöra sina utbildningar och nå ut till ännu fler sökande. Skolan deltar på lantbruksmässor, bjuder in naturbruksskolor, och tidigare studenter agerar ofta ambassadörer för programmet. 

– Branschen står inför stora generationsskiften och har ett skriande behov av utbildad arbetskraft. Det är en spännande tid att utbilda sig inom den gröna sektorn, avslutar Carina. 

Här kan man läsa mer om utbildningen

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 01 oktober 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste