Digitaliseringen av lantbruket – Vi har kommit längre!
Svar på krönika: När vi tänker på digitalisering är kanske växtodlingsprogram inte det första som dyker upp i tankarna, men faktum är att det här området utvecklas snabbt och har gjort så under många år.
Svar på krönikan "Vart tog digitaliseringen av jordbruket vägen?" som publicerades i Jordbruksaktuellt nummer 19.
Jag arbetar på ett företag som i 25 år har skapat och förfinat växtodlingsprogram som fungerar som ett arbetsverktyg för lantbrukare och rådgivare.
Från och med 2026 blir det krav på att sprutjournalen ska föras digitalt – en funktion som vi redan länge har erbjudit inom vårt produktsortiment. För att ytterligare förenkla för användaren har vi byggt en egen databas som gör det möjligt att direkt i programmet få information om ett preparat är godkänt för användning, samt tillgång till säkerhetsdatablad, informationsblad etcetera direkt i programmet. Dessutom förs karenstider in automatiskt i sprutjournalen, vilket gör att lantbrukaren slipper tänka på den biten. Idag vet jag tyvärr inte mer än att sprutjournalerna kommer att bli digitala, det enda jag vet är att det kommer finnas verktyg som kommer att uppfylla kraven.
Att vara lantbrukare idag innebär många krav, inte minst på administration. Dokumentation är i princip ett måste, och många upplever det kanske enbart som ett sätt att uppfylla myndighetskraven. Men för en modern lantbrukare kan ett växtodlingsprogram idag också fungera som ett beslutsverktyg – en tydlig överblick av insatserna från tidigare år och uppdaterade data för dagen ger bättre underlag för framtida beslut.
Samtidigt märker jag att många lantbrukare tycker att det är svårt att komma i gång med växtodlingsprogrammen; tröskeln kan kännas hög. Därför lägger jag och mina kollegor mycket tid på att stötta och hjälpa våra användare, så att de kan använda programmen på ett sätt som underlättar deras vardag. Vi lägger också en stor vikt vid att programmen i sig ska vara så lättnavigerade och ge relevant information som möjligt till användaren.
I mitt arbete pratar jag ofta om att lantbrukare och rådgivare inte längre behöver förlita sig på papper, penna och kalkylator för att hantera administrationen på rätt sätt. Det finns idag digitala verktyg som uppfyller kraven och som är anpassade efter den moderna lantbrukarens behov, inte minst med tanke på de nya regeländringarna för CAP 2023. Ett bra växtodlingsprogram ska fungera som ett arbetsverktyg som både dokumenterar och ger den information som lantbrukare och rådgivare behöver.
Det gläder mig att se ett växande intresse för att journalföra insatser, fylla i sprutjournaler och planera digitalt. Jag är stolt över att kunna säga att det finns effektiva verktyg som samlar all denna information på ett och samma ställe – växtodlingsprogram som är utformade med användaren i fokus. Det ska vara lätt att göra rätt med hjälp av digitala verktyg.
Timmie Melanoz, Datalogisk