Medvetna val på restaurang ska bli enklare

Från mars 2025 blir det krav på att restauranger ska kunna redogöra för köttets ursprung. 

”Var kommer köttet från?” är en självklar fråga för många medvetna restauranggäster. Från 1 mars nästa år är det krav på att personalen inom restaurang och storhushåll ska kunna svara. Foto: Mostphotos

– Det ska vara lätt att veta var köttbiten på tallriken kommer ifrån. Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning. Nu kommer konsumenter få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande, och syftar på att det framöver blir krav på att konsumenten ska kunna få information om köttets ursprung på restaurang och i storhushåll.

Kravet baseras på en föreskrift som Livsmedelsverket tagit fram på uppdrag av regeringen, och omfattar färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fågel. Informationen om ursprungsland får ges skriftligt eller muntligt, men om restaurangen väljer den muntliga vägen, så ska det vara tydligt att och hur konsumenten kan få tillgång till informationen, till exempel via en skylt vid kassan.

Föreskrifterna träder i kraft 1 mars 2025 och gäller initialt till och med 2026. Därefter ska det hela utvärderas.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 november 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste