Sigill introducerar standard för kolkrediter baserade på biokol

Sveriges första standard för kolkrediter baserade på biokol har tagits fram av Sigill.

En "win-win-win" för klimatet, jordhälsan och ekonomin – så beskriver Sigill den nya standarden för biokolskrediter. Foto: Isabella Odmark

Med den nya standarden, som går under namnet IP Kolkrediter, kan lantbrukare och markägare certifiera sig för att kunna sälja kolkrediter. Enligt Sigill är detta något som både skapar nya inkomstmöjligheter och bidrar till att nå globala klimatmål.

– Det finns ett jättestort intresse för marknaden för kolkrediter. Klimatförändringarna gör sig påminda varje dag, och alla metoder som finns för att göra något undersöks på olika sätt. Vi ser att biokol som kolsänka har många fördelar. Det är något som kan användas här och nu i Sverige och oavsett väderförhållanden, säger Julia Marcopoulos, produktägare IP Kolkrediter, och fortsätter:

– Det finns andra kolkrediter som är mer ”science fiction”, som baseras på teknik som inte är helt utvecklad än. Det är superpositivt att det görs också. Men det är lite skillnad att satsa på något som kanske har potential längre fram, och något som går att göra här och nu.

Julia Marcopoulos är produktägare IP Kolkrediter hos Sigill. Foto: Sigill

15 regler

Kolkrediterna skapas när biokol sprids på marken, där det binder kol och förbättrar jordens mullhalt. Är man intresserad av att sälja dessa kolkrediter behöver man ansluta sig till den nya standarden.

– Om man är intresserad av att certifiera sig, oavsett vilken standard, så brukar vi rekommendera att man först kollar i regelhandboken som finns på vår hemsida. Där står vad man behöver göra, och vad som kommer checkas av vid inträdesrevisionen. Det här är ingen stor standard, utan det är tre kapitel med 15 regler totalt. Har man frågor får man gärna höra av sig.

Kan du några exempel på regler?

– Vi har exempelvis regler kring biokolet man ska använda, det ska vara hållbart framställt och komma från sidoströmmar. Man ska även dokumentera hur mycket biokol man har spridit, var och på vilket djup. Mycket handlar om spårbarhet kring biokolet, hur man förvarar det på ett säkert sätt och hur man sprider det på sin mark. 

Lantbrukare som ansluter sig kan antingen ha en egen biokolspanna eller köpa in biokolet.

Vad baseras kolkrediterna på?

– Det är lite olika parametrar, men exempelvis hur mycket biokol det är och vilka utsläpp som uppstått vid produktionen av biokolet. Vad biokolet i sig är baserat på påverkar också, för biokolet får lite olika egenskaper beroende på vilket organiskt material det är man använt sig av, säger Julia och tipsar om att det finns en beräkningsmodell på Sigills hemsida som man kan använda sig av för att få koll på detta.

Hög trovärdighet

Julia berättar att kolkrediterna sedan kan säljas på exempelvis olika marknadsplatser för kolkrediter , och hon menar att intresset är stort.

– Framför allt tror jag det är större bolag som har intresse för det nu, men jag tror det kommer bli mer intressant även för mindre företag och även lokalt.

Att Sigill är en ackrediterad tredjeparts-certifiering menar Julia skapar en hög trovärdighet, vilket är viktigt när man sedan ska handla med kolkrediterna.

– Att det finns en transparens, det finns spårbarhet och att det har gjorts en ordentlig kontroll av en tredje part som är oberoende. Det skulle jag säga är superviktigt.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 december 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste