Arla litar på EU:s rekommendationer

Enligt Max Wallenberg, presschef på Arla Sverige så har man testat Boaver i liten skala både i Sverige och andra länder. Utan några negativa indikationer. 

Enligt Max Wallenberg, presschef på Arla Sverige är största kruxet med Bovaer att det är ganska dyrt, vilket gör att det är svårt att få ekonomi i det. Och därför kommer man inom Arla att börja införa det i mindre skala till att börja med. Foto: Arla

Max Wallenberg, presschef Arla Sverige svarar på hur man ser på användandet av fodertillskottet Bovaer. 

– EU har godkänt användandet baserat på EFSA:s utlåtande, säger han och menar att man därav känner sig trygg att använda det inom Arla. Han tillägger även att Boaver för närvarande är godkänt för användning i 68 länder. 

Än så länge har man inte börjat använda Bovaer i Sverige. Men under 2023 hade man ett pilotprojekt och nu under december, gör man även ett litet forskningsprojekt på en Arlagård för att se hur utfodringsdriften ska fungera och man kikar även på hur Boaver kan användas i Sverige framöver. Enligt Max används det på cirka 30 gårdar i Storbritannien. Och som känt kommer det även användas av Arla i Danmark efter årsskiftet för att komma få lägre miljöskatt. Man känner sig trygga med de tester som både tillverkaren DSM har gjort och med den testning man gjort i egen regi. 

– De testerna bekräftar bara det som DSM visat, att det här är något som funkar bra. Korna mår bra och mjölken är bra. Vi har inte några indikationer på att det inte skulle funka. 

Hur länge har korna fått äta det här i era tester?

– Under pilotprojektet i Sverige förra året utfordrades korna i ungefär tre månader. Och jag tror det var något liknande i de andra länderna. Bovaer var redan godkänt då, och syftet var i första hand att testa hur det funkade i praktiken på olika typer av gårdar. 

Enligt Max är största kruxet med Bovaer att det är ganska dyrt, vilket gör att det är svårt att få ekonomi i det. Och därför kommer man inom Arla att börja införa det i mindre skala till att börja med. 

Vet ni vad det har för långtgående effekter på korna och människorna som sen ska dricka mjölken?

– Det jag känner till är att det har forskats om det i över 15 år. Det har getts till över 200 000 kor över hela världen. Men gäller det själva produkten i sig föreslår jag att du pratar med DSM som är tillverkaren. Det är inte vi som tagit fram fodertillsatsen, säger Max. 

Men det har ju inte testats i 15 år på samma kor, eller 15 år på samma människor vad jag vet? Utan det har ju gjorts kortare separata studier, vad jag förstår. Så min fråga är då vad Arla tar för ansvar att följa upp vad som händer, för även om det är DSM som är tillverkare är det ju ert beslut att ge det till korna… 

– Så långa studier existerar inte. Men det har gjorts studier där korna fått Boaver i cirka 1 år, säger Max och tillägger: 

– Vi måste kunna lita på myndigheternas rekommendationer, Bovaer är nu godkänt för användning i närmare 70 länder. Än så länge gör vi detta i liten omfattning och skalar upp succesivt. I Storbritannien kör vi det initialt på 30 gårdar.  Sen ska vi naturligtvis vara uppmärksamma. Om vi eller någon annan som använder Bovaer skulle upptäcka något som påverkar djur eller människor negativt behöver vi förstås avbryta och undersöka. Men efter mer än 15 år av forskning och tester finns inga sådana indikationer. 

Jordbruksaktuellt har även sökt tillverkaren DSM för en kommentar, men har i skrivande stund inte fått svar på våra frågor. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 december 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste