jan
15
2025

Underhåll av diken i vått och torrt - Norra Vånga

Investeringar för ökad odlingssäkerhet

Vilka investeringar behöver lantbruket göra för att bland annat hantera för mycket och för lite vatten. Täckdikningssystem och kulverteringar är i många fall väldigt gamla och behöver bytas ut i närtid. Vem som ska betala? Underhållet av diken är många gånger eftersatt. När väl ett underhåll ska göras är det många saker att tänka på och det är viktigt att det blir rätt från början. En fungerade markavvattning är grunden för en hög odlingssäkerhet. Samtidigt har vi utmaningar med samhällen som växer och grannar som inte vill vara med och betala.

- Markus Hoffman - hållbarhetsexpert på LRF, resonerar kring vilka investeringar som lantbruket behöver för att bland annat hantera för mycket och för lite vatten och vem som ska betala.

- Christer Jansson, Kristian Jochnick och Åsa Käck berättar om dina rättigheter och skyldigheter i samband med underhåll av diken.


Plats: Norra Vånga Bygdegård Kvänum I samarbete med Gröna Möten Agroväst, Vara kommun och LRF erbjuder Länsstyrelsen ett tillfälle att lära sig mer om vad som gäller vid underhåll av diken.

Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är lantbrukare, markägare, entreprenör och övriga med behov av kunskap kring underhåll av diken. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se.

Information sänds ut dagen innan som evenemanget är till den mailadress du anger. Viktigt att du anmäler dig senast 9 januari via www.gronamoten.se. Varmt välkommen!

Agroväst Gröna Möten möjliggörs genom finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Region Halland, LRF, Nötkreatursstiftelsen, Sparbanksstiftelsen Lidköping, Sparbanksstiftelsen Skaraborg och Fyrbodals kommunalförbund.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera