Mikroplaster sprids när de hamnar på åkermark

En ny avhandling från forskare vid SLU visar att mikro-och nanoplaster sprids runt i marken, bland annat via daggmaskar.

De allra flesta mikroplaster hittades i matjorden nära markytan, men vissa hittades djupare ner i marken. Och i ett långsiktigt fältförsök vid Lanna forskningsstation påträffades mikroplaster på 60-70 centimeters djup. Foto: Mostphotos

Mikro- och nanoplaster hamnar i åkermarken på olika sätt. Exempelvis via användning av avloppsslam eller kompost. Och i sin avhandling har Wiebke Mareile Heinz, doktorand vid institutionen för mark och miljö nu kunnat visa att mikroplasterna inte ligger stilla i åkermarken, vilket forskare tidigare antagit, utan de kan både flyttas längre ner i marken och transporteras till andra platser. 

– Åkermark är grunden för vår matproduktion. Därför är det viktigt att förstå både de potentiella effekterna av mikroplaster i marken och hur de sprids, säger Wiebke Mareile Heinze, doktorand vid institutionen för mark och miljö, och författaren till avhandlingen.

Enligt Wiebke är de flesta plaster knappast biologiskt nedbrytbara och de långlivade partiklarnas beteende och potentiella spridning kan utgöra ett stort problem för markhälsan på lång sikt om de ackumuleras. Mikroplaster kan integreras djupare i marken av både vatten och grävande markdjur så som daggmaskar. 

Betydligt högre halter

Avloppsslam från tätorter används i allt större grad som gödning i Sverige. Och att förstå de viktigaste ursprungskällorna till mikroplaster är första steget mot eventuella begränsande åtgärder. Vid Lanna forskningsstation har man använd kommunalt avloppsslam som gödning i fältförsök under 24 års tid. Och genom två olika metoder, en som mäter partikelantal och en som mäter partikelmassa, har Wiebke också kunnat konstatera att halterna av mikoplaster är betydligt högre efter att avloppsslam använts som gödsel jämfört med konventionell mineralgödsel. 

– Vi behöver bli bättre på att mäta hur mycket mikroplaster det finns i våra marker. Det hjälper oss att förutse hur de sprids. Hur mikroplaster sprids påverkar om de kan spridas till våra vatten och hav, så det handlar om att kunna se effekter på olika ekosystem, berättar Wiebke Mareile Heinze.

Läs avhandlingen här: https://publications.slu.se/?file=publ/show&id=130475

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 januari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera