Fortsatt oro kring fågelinfluensan i USA

Utbrottet av fågelinfluensa (H5N1) fortsätter att väcka oro inom lantbruket i USA. Nära 900 mjölkkobesättningar i 16 delstater har drabbats, varav 675 i Kalifornien. 

Amerikanska myndigheter har inlett omfattande tester för att övervaka eventuell smittspridning av fågelinfluensa (H5N1). Foto: Mostphotos 

Situationen är så allvarlig att Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har utlyst nödläge för att skynda på åtgärder mot viruset.

Fågelinfluensan har inte bara slagit hårt mot mjölk- och köttproduktionen, utan även påverkat människor. Enligt det amerikanska Smittskyddsinstitutet (CDC) rapporterades totalt 65 fall av fågelinfluensa hos människor i USA under 2024. Det första allvarliga fallet inträffade i december i Louisiana, där en patient lades in på sjukhus efter kontakt med sjuka fåglar, skriver Euronews.

– Det finns ännu inga tecken på att fågelinfluensa sprids från människa till människa, men vi ser ett allvarligt hot mot både djur och människor vid nära kontakt med infekterade fåglar, säger Dr. Ryan Scholz, statsveterinär i Oregon.

Omfattande tester

För att skydda landets mjölkproduktion har amerikanska myndigheter inlett omfattande tester av mjölkförsörjningen för att övervaka eventuell smittspridning. Även om H5N1 främst är ett hot mot fåglar, väcker det växande antalet fall bland andra djur och människor oro för framtiden.

I Oregon inträffade dessutom nyligen ett uppmärksammat fall när en innekatt dog efter att ha ätit djurfoder som visade sig vara infekterat med viruset.

– Tester bekräftade att smittan kom från fodret, förklarar Dr. Ryan Scholz.

Djurfodret återkallades omedelbart efter händelsen.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 02 januari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera