Smittläget för fågelinfluensa i Sverige

SVA har nyligen publicerat en uppdaterad lägesbild för fågelinfluensa (HPAI), då det har gått en tid sedan den senaste rapporten. Malin Grant, epidemiolog på SVA, ger sin syn på de senaste fallen utomlands och vad det kan innebära för Sverige.

Smittläget för fågelifluensa i Sverige är stabilt. Men SVA har förstärkt övervakningen övervakningenav vilda och tama djur med hänsyn till de rapporterade fallen bland nötkreatur i USA. Foto: Carolina Wahlberg

Inga fall har påvisats i Sverige sedan mars 2024, men SVA varnar för att smitta kan spridas via vilda fåglar och uppmanar till fortsatt vaksamhet. Djurägare bör upprätthålla god biosäkerhet och rapportera misstänkta fall, medan allmänheten uppmanas att rapportera fynd av sjuka eller döda vilda fåglar. Här besvarar Malin Grant några frågor kring situationen:

Hur ser ni på SVA att fågelinfluensan sprids mer i England och att en person smittats där? 

– I England har de återigen högt smittryck från vilda fåglar, vilket tyvärr ger utbrott hos fjäderfä med risk för smittspridning till människor. I dagsläget finns det system på plats för att fånga upp eventuell smittspridning till människor, så fallet i England visar på att systemen fungerar, säger Malin Grant.  

Malin Grant, Epidemiolog på SVA och forskarstuderande. Foto: Jonas Förare/SVA 

Hur påverkar fallen hos nötkreatur i USA risken för smittspridning i Sverige? 

– Det finns ingen handel med levande nötkreatur med USA, så att vi skulle få det till nötkreatur i Sverige den vägen är osannolikt. Däremot behöver vi vara beredda om vi får högt smittryck i den vilda fågelpopulationen igen och se till att skydda både fjäderfä och däggdjur, inklusive människor, från smitta. 

Kommer ni hantera ett eventuellt utbrott i Sverige på samma sätt som tidigare, eller finns en ny plan? 

– Beredskapsplanen kvarstår som tidigare, men vi har förstärkt övervakningen hos vilda och tama däggdjur. 

Behöver djurägare göra något extra för att skydda sina djur just nu? 

– För tillfället har vi en bättre situation än på länge just i Sverige, men det kan snabbt ändras. Vi rekommenderar att följa smittläget på sva.se för att se hur riskerna ser ut i närområdet. Fjäderfäproducenter behöver hålla en hög nivå på smittskyddet alla tider på året. 

Hur bedömer ni risken att viruset förändras så att det lättare smittar människor? 

– Hittills har den aktuella virusvarianten varit anpassad till fåglar och inte däggdjur. Den omfattande viruscirkulationen vi ser nu i exempelvis USA ökar dock riskerna, då det finns flera möjligheter för viruset att förändras. 

Rapportera observationer

SVA:s övervakning av HPAI-läget bland vilda fåglar är beroende av att de får in rapporter om observationer av sjuka eller döda vilda fåglar. Malin Grant från SVA uppmanar allmänheten att rapportera sådana observationer. Om man ser sjuka eller döda vilda fåglar, kan man gärna rapportera detta till Rapportera Vilt.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 06 februari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera