Många överskattar andelen svensk ost

Enligt Ostrapporten 2025 äter nästan alla i Sverige ost, men man överskattar hur stor del som faktiskt är producerad här.

För att göra ett kilo hårdost krävs tio liter mjölk – något som endast var tredje svensk har koll på enligt rapporten. Foto: Svenskmärkning AB

När svenskarna väljer ost är det smaken, priset och att den är svenskproducerad som är de tre viktigaste faktorerna. Främsta anledningen till att man väljer svensk ost är för att man vill gynna svenska bönder och svensk livsmedelsindustri. Hälften av de svarande anger också att man genom att välja svenskt vill bidra till Sveriges försörjningsförmåga.

Dock är endast fyra av tio ostar producerade i Sverige, och rapporten visar att svenskarna överskattar hur stor andel av osten som faktiskt är svensk. Rapporten visar att de allra flesta, tror att sex av tio ostar vi äter i Sverige är svenskproducerade. På frågan om vilka ostar som svenskarna önskar sig svenskproducerade varianter av så är det parmesan, mozzarella, brie och fetaost som toppar listan.

– Att svensk ost har stor potential råder det ingen tvekan om. Det finns mycket att göra för att sprida kunskap och få fler att välja svensk ost. Ursprungsmärkningen Från Sverige och Mjölk från Sverige gör det enkelt att hitta ost som är gjord på svensk mjölk som dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige, säger Tina Stugemo, vd på Svenskmärkning, i ett pressmeddelande.

Prästosten är favorit

Det är framför allt på frukostmackan som vi äter ost. Prästost är favoriten enligt undersökningen följt av Hushållsost och Herrgård. Många upplever att hårdost är dyrt, men det är relativt få som väljer att avstå på grund av priset. Samtidigt har nästan hälften av deltagarna i undersökningen angett att köpt en annan ost än den de brukar göra, på grund av att priset varit mer fördelaktigt. Enligt rapporten beror det på det tuffare ekonomiska läget med ökade livsmedelspriser.

När vi lagar mat så använder fyra av fem ost på något sätt, det kan vara som huvudråvara, smakförstärkare eller topping. Pizza, gratänger, tacos och pastarätter är de vanligaste maträtterna att använda ost i.

Fira osten i Stockholm

I dag, den 7 februari, slår Ostfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Där kommer man kunna träffa ostproducenter, provsmaka olika sorters ost, gå på ostsafari och upptäcka nya ostfavoriter att köpa med dig hem. Läs mer om Ostfestivalen här.

Om rapporten:

Ostrapporten 2025 är framtagen av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning AB, som står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där även Mjölk från Sverige och Kött från Sverige ingår. Undersökningen genomfördes genom 1 001 intervjuer perioden 11–17 december 2024.

Om ursprungsmärkningen Från Sverige:

När osten är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige betyder det att osten är tillverkad i Sverige av svensk mjölk och är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Källa: Svenskmärkning AB

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 februari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera