Arla föreslår högsta utdelningen någonsin

2024 blev ett bra år för Arla, och med ett gott resultat föreslås nu den högsta utdelningen till producenterna i företagets historia. Arla Sverige har återhämtat sig efter några tuffa ekonomiska år.

Enligt Arlas koncernchef Peder Tuborgh har man hittills inte sett någon påverkan på försäljningen efter diskussionerna om Bovaer, varken i Storbritannien där diskussionerna startade eller på andra marknader. Foto: Arla 

Under helåret 2024 så ökade Arlas totala omsättning på koncernnivå till 13,8 miljarder euro, jämfört med 13,7 miljarder euro 2023. Nettoresultatet för det europeiska mejerikooperativet landade på 401 miljoner euro (380).

Arlaintjäningen, som visar värdet Arla skapar per kilo mjölk från ägarna, ökade till 50,9 eurocent per kilo mjölk (47,0). Detta är enligt Arla näst högsta intjäningen genom tiderna. Enligt Arla är det stor efterfrågan på mejeriprodukter samt effektiv kostnadshantering som bidragit till den höga nivån.

Med dessa resultat föreslår Arlas styrelse nu en efterlikvid, utdelning, till bönderna på 2,2 eurocent per kilo levererad mjölk. Det motsvarar 290 miljoner euro, vilket kan jämföras med 270 miljoner euro 2023.

– Arlas starka resultat 2024 visar böndernas och medarbetares engagemang och professionalism. Vårt konkurrenskraftiga mjölkpris och finansiella resultat speglar vår förmåga att navigera i en komplex värld och leverera värde till våra intressenter, säger Jan Toft Nørgaard, mjölkbonde och styrelseordförande för Arla, i ett pressmeddelande.

Ökad köpkraft

Enligt Arla ökade konsumenternas köpkraft i hela Europa under 2024, och Arlas varumärkesförsäljning steg. De strategiska varumärkena Arla, Lurpak, Puck, Starbucks och Castello hade en volymtillväxt på 3,7 procent, vilket är en förbättring jämfört med 2023 då det minskade med -0,7 procent. Denna tillväxt bidrog enligt Arla till den ökade omsättningen.

Kostnads- och effektivitetsprogrammet ”Found the Future” överträffade enligt Arla deras förväntningar, och bidrog till att koncernen kunde spara 131 miljoner euro. Enligt Arla har man under 2024 också satsat 1 miljard euro på att framtidssäkra produktionen.

– Jag är glad att Arla går bra, och vi ser en hög efterfrågan på mejeriprodukter, i synnerhet våra, över hela världen. Styrelsens förslag på den högsta efterlikviden någonsin, tillsammans med ett konkurrenskraftigt mjölkpris under året, speglar kooperativets finansiella styrka, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh.

Enligt Arlas koncernchef Peder Tuborgh har man hittills inte sett någon påverkan på försäljningen efter diskussionerna om Bovaer, varken i Storbritannien där diskussionerna startade eller på andra marknader. Foto: Arla 

Återhämtning i Sverige

Arla Sverige har haft några tuffa ekonomiska år bakom sig, men med nedåtgående räntor och inflation så har konsumenternas köpkraft ökat och bidragit till en återhämtning för Arla Sverige. Omsättningen ökade med 3,6 procent (-3,7) till 1 592 miljoner euro, jämfört med 1 536 miljoner euro 2023. Volymen för strategiska varumärken ökade med 2,0 procent (-5,1). Arla skriver dock att Sveriges svaga valuta fortsatt sätter press på lönsamheten, och att svenskar är mer prismedvetna än konsumenter i andra länder i Europa är.

I Sverige har efterfrågan på fettsnåla och proteinrika produkter, exempelvis kvarg och cottage cheese, ökat och under året lanserades varumärket Arla Protein. En annan förändring som gjorts för att möta efterfrågan är att Arla introducerat tre nya storlekar av Bregottpaketen, Något som enligt Arla mottagits positiv och har bidragit till att varumärket växt och tagit ökande marknadsandelar.

– Våra varumärken återhämtade sig under 2024, vilket förstås känns väldig roligt. Samtidigt är lönsamheten fortsatt pressad. Att vi är ett globalt kooperativ gör oss dock bättre rustade att ta oss an dessa oroliga tider, och jag är glad att mjölkpriset till våra ägare mjölkbönderna steg markant förra året. Lönsamheten för svenska bönder måste öka om de ska kunna fortsätta utveckla sina gårdar, göra viktiga investeringar i hållbarhet och producera mjölken vi behöver för att trygga svensk livsmedelsförsörjning, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Cecilia lyfter även det fortsatta hållbarhetsarbetet som pågår.

– Våra ägare fortsätter att arbeta med bland annat fodereffektivitet för att sänka gårdarnas klimatutsläpp. Arlas svenska mejerier är nu mer än 95 procent fossilfria, och från årsskiftet drivs förutom våra egna även våra inköpta transporter fossilfritt. Vi har också lanserat FarmAhead i Sverige, som förutom det viktiga arbetet på gårdarna, ramar in samarbetet kring hållbarhetsfrågor med våra kunder. Vi ser nu fram mot att utveckla programmet tillsammans under det kommande året, säger Cecilia Kocken.

Cecilia Kocken är vd för Arla Sverige. Foto: Arla

FarmAhead är ett internationellt hållbarhetsprogram som Arla introducerat, för att samla hållbarhetsarbetet som sker på gårdar. Programmet består av olika delar där lantbrukarna möter, utvecklar och får betalt för sitt hållbarhetsarbete. Enligt Arla har programmet bidragit till att Arlabönderna fortsatt minska sina klimatutsläpp. Arlas absoluta utsläpp från mjölk minskade med tre procent jämfört med 2023, motsvarande 415 000 ton koldioxidekvivalenter, CO2e.

– Vi är fast beslutna att nå våra hållbarhetsmål. Med FarmAhead banar vi vägen för en ännu mer hållbar mjölkproduktion. Vår strategi minskar klimatutsläppen och tillför värde till våra kunder och ägare, vilket visar vårt engagemang för en hållbar framtid, säger Peder Tuborgh.

Omvärldens påverkan

Arla lyfter även den oförutsägbara omvärlden. Geopolitisk turbulens, med bland annat kriget i Ukraina och flera konflikter i Mellanöstern, har bidragit till allvarliga humanitära konsekvenser, men det har även skapat marknadsvolatilitet, globala logistikstörningar och visade sårbarheten i internationella leveranskedjor.

Enligt Arla jobbar man aktivt med livsmedelsberedskap och stabilitet på sina olika hemmamarknader. I Sverige deltar man bland annat i Livsmedelsverkets samrådansgrupp för krisberedskap av livsmedelsförsörjning, SKAL. Därutöver bidrar man till det pågående arbetet med att stärka det civila försvaret.

– I en oförutsägbar värld är det avgörande att upprätthålla matproduktionen. Regeringar måste prioritera strategier för livsmedelsberedskap. Att säkra robusta lokala livsmedelssystem är inte bara en fråga om ekonomisk stabilitet utan också ett grundläggande ansvar för att skydda våra samhällen i kristider, säger Peder Tuborgh.

Omsättning förväntas öka

När Arla siar om 2025 lyfter man att den geopolitiska turbulensen lär fortsätta, men trots detta förväntas konsumenternas köpkraft förbi stabil på grund av lägre inflation och stigande löner. Koncerners omsättning förväntas öka, och landa på mellan 14,5 och 15,3 miljarder euro, till följd av höga priser på mejeriprodukter. Nettoresultatandelen kommer, enligt Arla, landa på mellan 2,8 och 3,2 procent av omsättningen. Den höga prisnivån, kombinerat med osäkerheten om hur konsumenterna kommer att reagera på detta, kan enligt arla sätta press på den volymdrivna tillväxten för strategiska varumärken som förväntas landa mellan -2,0 procent och -1,0 procent. Intervallet beror på hur utbud och efterfrågan utvecklas under året. Arla förutspår effektivitetsvinster i intervallet 90–110 miljoner euro.

– Genom att använda styrkan i vår kooperativa modell och fokusera på hållbara arbetsmetoder är vi väl rustade för att navigera i en osäker framtid och fortsätta leverera värde till våra ägare och kunder, säger Peder Tuborgh.

Årsresultat 2024 – nyckeltal (2023 års siffror inom parentes):

  • Koncernens omsättning: 13,8 miljarder euro (13,7)
  • Arlaintjäning: 50,9 eurocent per kilo mjölk (47,0)
  • Mjölkvolym: 13,7 miljarder kilo (13,9)
  • Nettoresultatandel av omsättningen: 2,9 procent (2,8 procent)
  • Förslag på efterlikvid: 2,2 eurocent per kilo levererad mjölk (2,1)
  • Effektivitetsvinster netto: 131 miljoner euro (114)
  • Skuldsättningsgrad: 3,1–3,2 (2,6)
  • Övergripande strategisk volymdriven omsättningstillväxt för varumärken (inkluderar Lurpak, Arla, Puck, Castello, Starbucks: 3,7 procent (-0,7 procent)

Hållbarhet

  • Absoluta utsläpp relaterade till mjölk minskade med -3 procent

Källa: Arla

Utveckling för Arlas kommersiella segment

Arla delar in sin verksamhet i fyra kommersiella segment.

Arla Europa. Omsättningen ökade med 1,0 procent till 8 066 miljoner euro, drivet av en volymtillväxt för varumärken på 4,1 procent. Tillväxten berodde på starka varumärken, strategiska insatser och ökad köpkraft bland konsumenter tack vare lägre inflation och högre löner. Volymtillväxten var särskilt stark i Nederländerna/Belgien och Frankrike (7,4 procent) samt Storbritannien (7,6 procent). Bland varumärkena växte Arla Protein med 32,3 procent, Arla Pro med 8,7 procent och Lurpak med 6,7 procent. Lanseringen av Arla Protein i Sverige och Milka chokladmjölk i Tyskland bidrog också positivt.

I Storbritannien sjönk omsättningen med -0,2 procent till 3 055 miljoner euro. I Danmark minskade omsättningen med -1,3 procent till 1 241 miljoner euro, trots stabila varumärkesvolymer. I Sverige ökade omsättningen med 3,6 procent till 1 592 miljoner euro. I Tyskland ökade omsättningen med 1,5 procent, drivet av tillväxt för varumärkena Arla Skyr och BUKO. I Nederländerna, Belgien och Frankrike ökade omsättningen med 1 procent, drivet av tillväxt för varumärkena Melkunie Breaker och Arla Lactofree. I Finland ökade omsättningen med 2,4 procent, drivet av Arla Protein och framgångsrika Foodservice-initiativ.

Arla International. Omsättningen för Arlas internationella segment sjönk med -1,5 procent till 2 435 miljoner euro, främst på grund av fallande valutor i Nigeria och Bangladesh. Trots dessa utmaningar var den underliggande utvecklingen positiv, med en volymtillväxt för varumärken på 2,9 procent.

I Mellanöstern och Nordafrika minskade omsättningen med -2,4 procent till 970 miljoner euro, även om volymtillväxten för varumärkesprodukter fortsatte med 2,7 procent, drivet av Puck och Foodservice. Området Resten av världen ökade omsättningen med 8,0 procent till 649 miljoner euro, med Arla Protein i spetsen för en volymtillväxt för varumärken på 6,4 procent. Nordamerika bibehöll en stabil omsättning på 339 miljoner euro, med en ökning av volymer inom varumärken på 2,2 procent.

I Sydostasien minskade omsättningen med 1,7 procent till 261 miljoner, men volymer inom varumärken växte med 1,7 procent tack vare en stark utveckling i Filippinerna och Indonesien. I Kina föll omsättningen med -20,1 procent till 121 miljoner euro på grund av lägre volymer inom handelns egna varumärken, men Arlas varumärkestillväxt var stark på 9,9 procent, ledd av Arla Baby&Me. I Västafrika minskade omsättningen med -21,5 procent till 100 miljoner euro, påverkad av valutadevalvering i Nigeria och sjunkande varumärkesvolymer på -19,1 procent.

Arla Foods Ingredients (AFI). Under 2024 fortsatte AFI sin tillväxtresa inom vasslebaserade ingredienser och ökade omsättningen med 5,4 procent till 1 015 miljoner euro. Tillväxten drevs av stark efterfrågan på specialiserade proteiner och en tillväxt på 2,5 procent inom högförädlade produkter.

En milstolpe 2024 var AFI:s förvärv av Volac Whey Nutrition i Wales, vilket stärkte dotterbolagets position inom hälso- och prestationsnäring. Arlas strategi Future 26 ledde till utökad kapacitet för specialiserade proteiner vid Danmark Protein och en ny permeattork i Argentina. Advanced Nutrition-verksamheten ställdes inför utmaningar, särskilt i Kina, vilket ledde till en strategisk förändring med fokus på ingrediensproduktion på Arinco-anläggningen i Danmark, i linje med AFI:s planer för tillväxt av kärnverksamheten.

Global Industry Sales. Under 2024 minskade omsättningen med -0,1 procent, drivet av högre råvarupriser, stark efterfrågan och begränsat utbud av mjölkråvara. Priserna på de europeiska och globala mejerimarknaderna ökade kraftigt, särskilt fettrika produkter som smör och hårdost, där det förstnämnda steg med 40 procent under året.

Trots sjunkande volymer inom detta segment på grund av mindre mjölk från Arlabönder och ökade volymer till dagligvaruhandeln i Europa och Arla International, blev det bara en liten omsättningsminskning. Andelen råvara som såldes genom Global Industry Sales minskade till 24,8 procent, vilket speglar den strategiska balansen mellan dagligvaruhandel och efterfrågan från företag inom livsmedelsindustrin.

Källa: Arla

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 februari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera