mar
27
2025

Från Rest till Resurs - Symbios

Frukostseminarium

Livsmedelsklustret bjuder in till ett inspirerande frukostseminarium med fokus på restprodukter och effektiv resursanvändning. Diskussionen kommer att kretsa kring hur restströmmar från ett företag kan omvandlas till en värdefull tillgång för ett annat. Målet är att öka effektiviteten genom samarbete mellan lokala aktörer. Hur kan vi främja fler cirkulära affärssamarbeten på både lokal och regional nivå? Fredrik Indebetou från företaget WA3RM i Lund tar oss med på en intressant föreläsning om hur de arbetar med att skapa, utveckla och finansiera projekt som fångar industriella restströmmar och ser till att de kommer till användning. Fredrik var med och arbetade i vårt tidigare symbiosprojekt och är väl bekant med Lidköping. Vi kommer även att visa vår film om industriell och urban symbios. I filmen får vi insikter från Fazer Kvarn, Lantmännen Biorefineries och Gasum om vikten av samarbete för att skapa symbioser och gemensamt arbeta mot en mer hållbar framtid.

Plats: Bahnhof Lidköping

Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Information sänds ut dagen innan som evenemanget är till den mailadress du anger. Viktigt att du anmäler dig senast 23 mars via Lidköpings kommun

Agroväst Gröna Möten möjliggörs genom finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Region Halland, LRF, Nötkreatursstiftelsen, Sparbanksstiftelsen Lidköping, Sparbanksstiftelsen Skaraborg och Fyrbodals kommunalförbund.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Öppna dörren för framtiden

Krönika: Medelåldern på svenska bönder är hög. Nästan 40 procent av jordbruksföretagarna är över 65 år enligt siffror från SCB. Andelen äldre företagare ökar medan det totala antalet företagare minskar. Just här i norra Sverige blir det så tydligt när en bonde försvinner från en by för helt plötsligt kan det börja bli många mil mellan gårdarna. Antalet betande mular sjunker och vi står mer ensamma än någonsin, på flera sätt. Husen på gårdarna är lågt värderade, man väljer att bara stänga ladugårdsdörren när skulderna är betalda, bo kvar (eller ha kvar som ett sommarställe) och marken läggs i träda och putsas varje år. Den jordbrukspolitik som drivit den utveckling vi sett sista halvseklet, är en stor del av vad som står i vägen för framtidens möjligheter till en svensk livsmedelsproduktion.

 

Kommentera