Nytt projekt med fokus på djur vid kris eller krig

SVA och SLU har fått i uppdrag att ta reda på hur ett katastrofmedicinskt centrum för djur skulle kunna utvecklas i Sverige. Målet är bland annat att trygga produktionen av animaliska livsmedel i kris eller krig.

Ökad beredskap gällande hur vi hanterar våra djur i kris eller krig kommer vara fokus i det nya katastrofmedicinska centrumet som ska utvecklas av bland annat SVA. Foto: Carolina Wahlberg

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som nyligen beviljat ett treårigt projekt för att ta reda på hur ett katastrofmedicinskt centrum för djur skulle kunna fungera. Projektet kommer drivas av SVA tillsammans med SLU. Utöver tryggad produktion av animaliska livsmedel ska centrumet även jobba för att ta hand om tjänstedjur och sällskapsdjur i händelse av kris eller krig.

– Kriser till följd av extremväder väntas bli vanligare i framtiden och för första gången på länge står vi inför potentiella krigshot. I Sverige behöver vi öka vår beredskap och bli bättre rustade för att ta hand om våra djur. De som ger mat är centrala men även tjänstedjur och de som finns närmast oss är viktiga, säger Ylva Persson, statsveterinär på SVA, i ett pressmeddelande.

Enligt SVA behöver man utveckla rutiner, samarbeten och förbättra kunskapen kring hur lantbrukets djur bäst ska hanteras vid kriser som stora bränder och översvämningar. Men även exempelvis hur radioaktiva utsläpp eller farliga ämnen ska bemötas.

– Det kan handla om hur stora mängder djur bäst flyttas från katastrofområden eller hur storskalig nödslakt bäst genomförs, säger Lotta Berg, som är professor i husdjurens miljö och hälsa vid SLU.

Hantering av djur

Enligt SLU kan man bidra med utbildningar i hur djur ska hanteras vid kriser, både som en satsning i grundutbildningen för veterinärer och annan djurhälsopersonal. Men även i form av fortbildningskurser för personer som redan arbetar med djurvård eller inom livsmedels- och jordbruksbranschen.

– De livsmedelsproducerande djuren spelar i en viktig roll i vår livsmedelsförsörjning och att vi vet hur de bäst ska hanteras i en krissituation är viktigt för stark svensk beredskap, säger Renée Båge, professor i husdjursproduktion vid SLU, som är en av de som kommer leda projektet.

Knyta ihop kompetenser

En annan central del i projektet är enligt SLU att utveckla organisation och kommunikation mellan berörda myndigheter, organisationer och de befintliga humanmedicinska och katastrofmedicinska centrum som finns eller byggs upp.

– Att lära av varandra men också knyta ihop kompetenser tror vi blir viktigt för att stärka vår beredskap. Våra erfarenheter och rutiner för att hantera smittsamma djursjukdomar blir en grund som utvecklas för kris och krig. Att vi har genomfört många riktade utbildningar är också kunskap vi bidrar med, säger Ylva Persson på SVA.

År 2027 ska arbetet vara klart och SVA ska då presentera ett förslag på hur ett katastrofmedicinskt centrum för djur kan organiseras och bäst fungera. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste