“Vårt mål är hållbart vatten för alla”
Programmet Water Wise Societies kommer under de kommande 10 åren lägga fullt fokus på vatten, och hur man kan jobba med de problem och utmaningar som finns inom området.
Programmet leds av RISE och startades upp under 2024, då det var ett av fem program som fick finansiering av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.
– Programmen ska bli tio år långa och har fått en finansiering på 1-1,5 miljarder i statligt stöd till forskning och innovation per program. För vår del, Water Wise Societies, handlar det om 100 miljoner årligen, berättar programchef Magnus Arnell.
Samverkan mellan aktörer
Tanken är att programmen ska vara missionsdrivna, med höga och djärva mål, och att de ska engagera aktörer från stora delar av samhället.
– Vårt mål är hållbart vatten för alla. Det är från källa till kust, och då är det inte programmet i sig eller vi på kontoret som kommer skapa förändring, utan det är aktörerna i systemet som måste göra saker på nya sätt och sluta göra saker som inte fungerar, säger Magnus och tillägger:
– Så för oss är det otroligt viktigt att vi lyckas engagera de som behöver bidra till den här omställningen.
Inom programmet Water Wise Societies har man fyra delmål: tillgång till vatten, klok användning av vatten, vattenresilienta samhällen samt välmående sjöar och vattendrag.
– Vi har utmaningar i alla delar i samhället egentligen kopplat till både för mycket, för lite och för smutsigt vatten.
Måste jobba parallellt
Pengarna som tilldelats programmet kommer bland annat att utlysas till olika forskningsprojekt. Det är finansieringsmyndigheterna som beslutar vilka projekt som ska beviljas medel, men det ska enligt Magnus vara projekt som grundar sig på samverkan och systeminnovation.
– Det här handlar inte bara om teknikutveckling och kunskapsbyggande forskning. Lika viktigt är att jobba med finansiering och affärsmodeller, policy och styrning, acceptans och beteendeförändringar. Det krävs att man jobbar parallellt i de här frågorna för att man ska åstadkomma förändring.
Företag, organisationer och andra aktörer kan också engagera sig i Water Wise Societies genom att bli medlem. Idag har programmet ett 60-tal medlemmar.
– Som medlem har man chans att påverka inriktningen på ett tydligare sätt, man får tillgång till nätverket och man får ta del av det lärande och de erfarenheter som uppstår i ett sådant här program. Man har inte någon beslutanderätt men man har chans att påverka så att utlysningarna förhoppningsvis blir mer relevanta för det man själv vill söka sen.
Vad är din tanke kring jordbrukets roll i programmet?
– Det finns viktiga utmaningar för jordbruket och de gröna näringarna med vatten. Både torka och vattenbrist, översvämningar och skyfall samt även näringsläckage och recipientkvalitet. Programmet är en möjlighet till finansiering att jobba med det, om man anammar vårt arbetssätt med systeminnovation för att driva en omställning. En annan del är att även om man inte är den som har problemet eller får ut maximal nytta av projektet, så kan man vara en del av lösningen. Vi vill involvera de aktörer som kan bidra till lösningarna, och där har de gröna näringarna en viktig roll.
Magnus lyfter också livsmedelsindustrin, och deras del i programmet.
– De har också viktiga vattenutmaningar. Naturligtvis är utmaningar inom primärproduktionen viktiga för dem också, för de behöver sina råvaror. Men sen så har de sina egna utmaningar. När vi har undersökt hur industrier påverkas av avbrott i vattenförsörjningen så är livsmedelsindustrin de som drabbas snabbast.
Enligt Magnus tar det ofta bara timmar till några få dagar innan man måste ställa 90 procent av produktionen för att man inte har vatten.
– De är väldigt utsatta på det sättet. Dessutom har livsmedelssektorn ofta använt kommunalt vatten och släppt sitt avlopp till det kommunala VA-systemet, och det kommer ett nytt avloppsdirektiv framåt som kommer ställa lite andra krav.
Om programmet:
Programmet leds av RISE i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet, Linköping Science Park, Lunds universitet, Stockholm Environment Institute och Svenskt Vatten. Programmet samlar aktörer från offentlig och privat sektor, akademi, forskningsinstitut och ideella organisationer för att i samverkan driva den systemomställning som krävs.
Water Wise Societies är ett av fem Impact Innovation-program, som är en nationell satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. De övriga programmen och deras mål är:
Net Zero Industry – accelerera svensk tillverkningsindustris utveckling mot netto noll-utsläpp.
Swedish Metals & Minerals – hållbar och motståndskraftig metall- och mineralförsörjning.
SustainGov – reformera offentlig sektor för att säkerställa samhällets hållbarhetsomställning.
ShiftSweden – ställ om Sverige till attraktiva och tillgängliga livsmiljöer för alla.
Källa: Water Wise Societies och Impact Innovation