Satsning på framtidens mat i norr

I ett nytt utvecklingsprogram har CHARM-fabriken samlat ett gäng små och medelstora företag med målet att utveckla framtidens hållbara mat i norr.

Nu går startskottet för ett utvecklingsprogram med små och medelstora företag som ska stärka den hållbara matsektorn i norr, arrangerat av CHARM-fabriken i Älvsbyn. Foto: Fanny Berglund

Utvecklingsprogrammet pågår fram till oktober i år, och inkluderar bland annat utbildning, stöd med hållbarhetsanalyser och nätverkande för de deltagande företagen. Totalt är det 11 små och medelstora företag som deltar i programmet, bland annat SurSaras, BD-Fisk, Norrlands KomBucha och Love Surströ.

– Det finns så mycket kunskap och engagemang kring livsmedel här uppe i norr. Med programmet vill vi ge små och medelstora livsmedelsföretag bästa möjliga förutsättningar att stärka sin produktion och utveckla framtidens hållbara mat. Vi är också glada att företagare från andra ställen i Sverige ser potentialen här uppe och har sökt till programmet, säger Maja Berggren, projektledare för CHARM-fabriken, i ett pressmeddelande.

Nytt foodlab

Deltagarna kommer även erbjudas flera praktiska verktyg för att utveckla sin verksamhet. Detta då programmet till stor del kommer genomföras i CHARM-fabrikens toppmoderna foodlab i Älvsbyn, som planeras vara färdigbyggt till sommaren.

– Sensorisk utvärdering för att förbättra sensoriska egenskaper och fotostudio för att ta professionella produktbilder är två viktiga verktyg som vi kommer erbjuda i vårt foodlab. Vi kommer också genomföra flera spännande matexperiment där och utveckla nya produkter, fortsätter Maja Berggren.

Bygga nätverk

Redan har man många spännande matexperiment på gång, och det handlar bland annat om Sirap och pasta på brödsvinn, fermenterade sojabönor och experiment på fiskrens.

– Det känns väldigt inspirerande att delta i programmet. Jag ser fram emot att både bygga upp mitt nätverk med andra företagare i samma bransch och få konkret hjälp och stöd. Jag hoppas kunna skala upp min verksamhet och nå ut till fler kunder, säger Sara Rezgui från SurSaras.

Om CHARM-fabriken:

CHARM-fabriken är ett treårigt projekt som ska gynna hållbar livsmedelsproduktion i Norrbotten. Målet med projektet är att det ska bli en plats där företag kan utveckla framtidens hållbara mat. Genom CHARM-fabriken får entreprenörer en plats för samarbete och innovation – bland annat genom ett fysiskt food lab, samt kunskapshöjande insatser i form av föreläsningar och workshops. Älvsbyns kommun är projektägare av CHARM-fabriken, där Charm i Norr ekonomisk förening är projektpart. Projektet medfinansieras av europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Älvsbyns kommun, Charm i Norr ekonomisk förening, Region Norrbotten, Stiftelsen Anna Borgeryds minnesfond, Polarbrödsgruppen och Sparbanken Nord.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 14 april 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste