Ska säkra data från utbrottet av blåtunga

För att bromsa smittan och minska påverkan på djurhälsan drar nu ett nytt forskningsprojekt igång – med målet att samla in kunskap om blåtunga medan utbrottet fortfarande pågår.

I projektet som sker i nära samarbete mellan universitet, myndigheter och lantbruksnäringen, ska forskarna bland annat undersöka hur svidknott, som sprider viruset, beter sig under vintern. Foto: Stiftelsen Lantbruksforskning

I september 2024 upptäcktes blåtungevirus stereotyp 3 (BVT-3) för första gången i Sverige. I det nya projektet som finansieras av Stiftelsen Lantbruksforsknings akututlysning, ska forskarna säkra prover och information från det pågående utbrottet, innan viktig kunskap går förlorad. När djuren blivit immuna, genom naturlig infektion eller vaccinering, är det nämligen svårt att spåra hur viruset sprids och påverkar djurhälsan.  Det skriver Stiftelsen Lantbruksforskning i ett pressmeddelande.

I projektet som sker i nära samarbete mellan universitet, myndigheter och lantbruksnäringen, ska forskarna även undersöka hur svidknott, som sprider viruset, beter sig under vintern. Det kan nämligen påverka både smittspridning och framtida bekämpningsstrategier. Prover från PCR-positiva djur och missbildade kalvar kommer att analyseras för att ta reda på hur länge smittan kan finnas kvar i djurkroppen.

Svar på viktiga frågor

Forskarna förväntar sig att kunna få svar på frågor om allt ifrån smittspridning, virusets effekter på fertilitet, djurhälsa och produktion.

Jonas Johansson Wensman, veterinär och universitetslektor i veterinärmedicinsk virologi på SLU och ansvarig för forskningen. Foto: Göran Ekeberg/AddLight

– Till exempel hoppas vi få svar på virusets effekter på fertiliteten hos köttdjur, både tjurar och kor. De tragiska fall av missbildade kalvar som har setts under våren visar på vikten av sådana studier för att få mer kunskap om hur viruset påverkar fostren, säger Jonas Johansson Wensman, veterinär och universitetslektor i veterinärmedicinsk virologi på SLU och ansvarig för forskningen.

Bättre underlag

Målsättningen är att ta fram ny kunskap som kan förbättra smittskyddet, rådgivning och Sveriges beredskap för både pågående och framtida utbrott av blåtungevirus och andra vektorburna sjukdomar. 

Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning. Foto: Stiftelsen Lantbruksforskning.

– Det här är ett viktigt steg för att skydda svenska djurbesättningar, både nu och vid framtida utbrott. Resultaten kommer att ge bättre underlag för rådgivning, smittskydd och beredskap i hela lantbrukssektorn, säger Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 maj 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste