Finland om världsutställningen, export och hållbarhet
Finland är ett av de fem nordiska länderna som tillsammans deltar i den gemensamma nordiska paviljongen vid världsutställningen i Osaka, Japan 2025. Med fokus på hållbara livsmedelssystem och bioekonomi vill Finland både stärka sin export och bidra till en mer hållbar global utveckling.
Jordbruksaktuellt har varit i kontakt med det Finska Jord- och skogsbruksministeriet, som har svarat skriftligt på frågor om Finlands deltagande i världsutställningen och deras ambitioner framåt:
Varför att det viktigt för Finland delta i världsutställningen?
– Generellt sett deltar Finland i världsutställningar för att visa upp finska innovationer, företag och kultur. Deltagandet av flera statsöverhuvuden och de efterföljande besöken stärker relationerna mellan Finland och Japan. Att delta i världsutställningen ger företag synlighet på den japanska marknaden och främjar deras verksamhet i Japan, där deltagande i världsutställningar värderas högt, skriver det finska jord- och skogsbruksministeriet.
De menar att positiv publicitet i Japan kommer att öka efterfrågan på finska produkter, turism, investeringar och kultur.
– När det gäller skog och jordbruk har Finland traditionellt haft ett mycket gott anseende i Japan. På senare tid har vi haft småskaligt samarbete med Japan för att hitta nya sätt att skapa mervärde med hjälp av innovativa produkter inom bioekonomin, både från skogen och jordbruket. Jord- och skogsbruksministeriet har beslutat att vara sponsor för den nordiska paviljongen i syfte att organisera två temadagsseminarier i september, där vi visar upp vårt kunnande inom hållbara livsmedelssystem och innovativ skogsbaserad bioekonomi. Vi tror att detta ytterligare kommer att stärka vårt positiva landsanseende – inte bara i Japan, utan också bland många av de internationella besökarna på världsutställningen. Vi tror också att en elegant gemensam paviljong tillsammans med de andra nordiska länderna är något mycket positivt för oss alla, fortsätter de.
Vilken bild av det finska jordbruket och livsmedelsproduktionen vill ni förmedla?
– Det finns flera konkurrensfördelar för finska livsmedelsprodukter att öka sin marknadsandel globalt. Vi har den renaste luften och det renaste grundvattnet i världen, och i ett glest befolkat land råder det ingen brist på dessa resurser. Ren natur och världens lyckligaste folk är en del av Finlands landsbild.
De framhåller att Finland använder små mängder bekämpningsmedel och antibiotika och att hälsoläget för både djur och växter i Finland är mycket gott ur ett globalt perspektiv.
– Eftersom klimatförändringarna allvarligt utmanar den globala livsmedelsproduktionen och livsmedelssäkerheten, kommer hållbar produktion att bli allt svårare globalt. För länder som Finland kan detta skapa nya möjligheter att öka vår export. Och tillväxt behövs för att bättre kunna utnyttja våra många jämförande fördelar inom livsmedelssektorn. Vi tror att vi vid världsutställningen i Osaka kan stärka bilden av Finland som en producent av rena, goda, hälsosamma och säkra jordbruksprodukter.
Dessutom, med tanke på den höga nivån av teknologisk innovation inom livsmedelssektorn, såsom nya produktionsmetoder som cellulärt jordbruk, vill Finland stärka sin bild som ett föregångsland inom hållbar livsmedelsteknologi.
– Vi vill ses som ett land där cirkulär bioekonomi är en integrerad del av lösningen på hållbarhetsutmaningar – och som har mycket att erbjuda världen.
Hur arbetar Finland för att både öka exporten och säkerställa inhemsk livsmedelssäkerhet?
– Historiskt sett, sedan andra världskriget, har Finland varit mycket medvetet om betydelsen av livsmedelssäkerhet och försörjningsberedskap. Trots de svåra naturliga förhållandena har vi lyckats hålla en hög självförsörjningsgrad för många grundläggande livsmedel. På senare tid har vi också gjort många ansträngningar för att öka vår livsmedelsexport, eftersom handel också är en viktig del av livsmedelssäkerheten – både lokalt och globalt.
Under de senaste kriserna, såsom pandemin och kriget i Ukraina, har Finland återigen blivit påminda om vikten av försörjningsberedskap och egen jordbruksproduktion, vilket också är en hörnsten för Finlands livsmedelsindustri och export.
– När många kostnader i livsmedelskedjan, som energi och gödselmedel, har ökat kraftigt, blir det ännu viktigare att öka handeln. Vi tror att finska bönder och livsmedelsindustrin är väl medvetna om detta och redo att söka nya möjligheter. Tiden är mogen för tillväxt på exportmarknader, och tillväxt behövs för att trygga den finska jordbruksproduktionen och stärka vår försörjningsberedskap.
En viktig del av den finska framtidsstrategin för att öka exporten och samtidigt säkra den inhemska livsmedelsförsörjningen är livsmedelssektorns tillväxtprogram, som finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet:
– Programmet syftar till att öka sektorns konkurrenskraft genom att fördubbla den finska livsmedelsexporten till 2031. Det ska ske genom att skapa permanenta stödstrukturer för exportföretag, investeringar i utbildning, kunnande och forskning, samt att stärka Finlands landsbild. Ökad export handlar om lönsamhet för sektorn – och är därför en viktig del i att trygga den framtida livsmedelsförsörjningen.
Har det nuvarande världsläget förändrat Finlands syn på livsmedelssäkerhet och handel?
– Inte nödvändigtvis så mycket. Som nämnts tidigare har vår krismedvetenhet traditionellt varit relativt hög under många årtionden, och vi har lyckats väl med vårt förutseende arbete. Det nuvarande, utmanande världsläget bekräftar snarare att vår långsiktiga strategi för jordbruksproduktion har varit god, och att vi i framtiden kan bygga vidare på samma hörnstenar som tidigare.
Vilka nya initiativ tar Finland för att stärka jordbrukssektorn?
– För närvarande leder Finska Jord- och skogsbruksministeriet arbetet med att utforma en nationell strategi för livsmedelssystemet. Strategin har sikte på år 2040 och ska bana väg för åtgärder som säkerställer lönsamhet och stärker hållbarheten inom livsmedelssystemen. En bred deltagande process i framtagningen av strategin säkerställer starkt engagemang hos aktörerna i sektorn.
En aspekt i strategin är nya produktionsmetoder som hållbarhetslösningar. Finland är idag ett, enligt det finska jord- och skogsbruksministeriet,föregångsland inom nya livsmedelsteknologier, som till exempel cellulärt jordbruk. Forskning och utveckling inom sektorn ökar och nya forum för samarbete mellan aktörer har etablerats.
– Det finns redan flera företag som producerar protein med cellulära tekniker – vissa av dessa bygger på processer som upptäcktes redan för flera decennier sedan och som nu kommersialiseras för livsmedels- och foderproduktion. Vid världsutställningen i Osaka kommer Finland att visa upp dessa nya innovationer, som främjar cirkulär ekonomi genom att använda sidoströmmar från jord- och skogsbruk. De konkurrerar inte med nuvarande livsmedelsproduktion, utan samexisterar med traditionella tekniker.
Vad hoppas ni att internationella besökare tar med sig från Finlands deltagande på världsutställningen?
– Vi ser mycket fram emot att i Osaka få visa upp för japanska och internationella besökare de trumfkort som finskt jord- och skogsbruk har redan idag – och ännu mer i framtiden. I september får Finland möjlighet att glänsa, först med Nordic Food Day tillsammans med våra fantastiska nordiska grannar i början av månaden, och sedan under våra egna temadagar om hållbara livsmedelssystem och skogsbaserad bioekonomi i slutet av månaden, skriver det Finska Jord- och skogsbruksministeriet och tillägger:
– Vi är övertygade om att världsutställningen i Osaka kommer att ytterligare stärka vårt landsanseende bland internationella besökare. Vi hoppas att besökarna lämnar utställningen med tanken: “Wow, vilka fantastiska och innovativa livsmedels- och bioekonomilösningar Finland har att erbjuda världen!” Och förhoppningsvis får de även en känsla för varför Finland är världens lyckligaste land.