Bättre förutsättningar krävs
LRF är glada över att Jordbruksverket sätter mål för svensk livsmedelsproduktion. Men också förvånade över den låga ambitionen när det gäller animaliesidan.
LRF tycker att potentialen är mycket större än vad rapporten visar vad gäller kött och mjölk. En ökad produktion skulle kunna minska behovet av importerade produkter.
– Vi delar Jordbruksverkets bedömning att växtproduktionen kan stärkas, men är förvånade över den låga ambitionsnivån rörande animalieproduktionen. Här finns potential, vilja och förmåga att växa, men det kräver att företagen har ekonomi att investera. Utan lönsamhet blir det ingen tillväxt i svensk livsmedelsproduktion och i dagsläget är läget utmanande för viktiga delar av jordbruket genom låga marknadspriser för spannmål., säger Mikaela Johnsson, vice ordförande i LRF, i ett pressmeddelande.
Öka med rätt förutsättningar
LRF har gjort egna beräkningar kring en möjlig produktionsökning i jordbruket. Och de menar att en ökning på mellan 10 och 40 procent är möjlig i flera produktionsgrenar om politiken skapar stabila villkor, möjliggör investeringar i produktion och förädling samt minskar på regelkrånglet.
– Mat handlar inte bara om mättnad, utan också om trygghet. Det vi äter i vardagen vill vi kunna äta när världen omkring oss gungar. Sverige kan producera mer, men vi måste skapa rätt förutsättningar. säger Mikaela Johnsson.
Läs mer här: Så ska produktionen öka fram till 2035









.gif)


