GMO-raps kvar i tio år

I Skåne har plantor av GMO-raps hittats i fält, tio år efter försöksodlingar med GMO genomförts på fältet.

Trots att alla rekommenderade åtgärder genomförts vid odlingen har det under tio års tid hittats genmodifierade rapsplantor i fältet varje. Studierna har genomförts av forskare på Lunds Universitet.

 

Det har inte odlats någon raps på fältet sedan försöken med raps tolerant mot glyfosat har genomförts. De rapsplantor som har hittats i fält har tagits in och testats och av de plantor som vid test visats vara toleranta mot glyfosat var alla genmodifierade. Antalet plantor som hittats i fält motsvarade antalet 100 plantor per kvadrat.

 

 – Man vet att raps har frön som kan överleva länge i jorden, men resultaten är oväntade eftersom man har gjort allt man ska för att få bort dem. Och det finns inga andra studier som har visat så här lång överlevnad av GMO-avkommor, säger växtekologen Tina D´Hertefeldt vid Lunds universitet, huvudförfattare till studien som publiceras i Biology Letters till Chemical.net i en kommentar.

Artikeln publicerades fredag den 04 april 2008

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera