GMO-raps kvar i tio år

I Skåne har plantor av GMO-raps hittats i fält, tio år efter försöksodlingar med GMO genomförts på fältet.

Trots att alla rekommenderade åtgärder genomförts vid odlingen har det under tio års tid hittats genmodifierade rapsplantor i fältet varje. Studierna har genomförts av forskare på Lunds Universitet.

 

Det har inte odlats någon raps på fältet sedan försöken med raps tolerant mot glyfosat har genomförts. De rapsplantor som har hittats i fält har tagits in och testats och av de plantor som vid test visats vara toleranta mot glyfosat var alla genmodifierade. Antalet plantor som hittats i fält motsvarade antalet 100 plantor per kvadrat.

 

 – Man vet att raps har frön som kan överleva länge i jorden, men resultaten är oväntade eftersom man har gjort allt man ska för att få bort dem. Och det finns inga andra studier som har visat så här lång överlevnad av GMO-avkommor, säger växtekologen Tina D´Hertefeldt vid Lunds universitet, huvudförfattare till studien som publiceras i Biology Letters till Chemical.net i en kommentar.

Artikeln publicerades fredag den 04 april 2008

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är det som (inte) händer?

Krönika: Året var 1797. De första försäkringarna mot hagelskador på skördar i Europa började ta form. Hagelskurarna kunde ge betydande ekonomiska konsekvenser för den enskilde lantbrukaren och en förlorad produktion innebar svält för samhället. En försäkringslösning bidrog till att hjälpa lantbrukarna att möta meteorologiska fenomen, där yrkeskunskapen inte kunde påverka utfallet av skörden. Hur har försäkringslösningarna inom detta område utvecklats de senaste 225 åren?

 

Kommentera