Stort intresse för västsvenskt jordbruk

För tredje året i rad anordnades Hushållningssällskapen i Väst och Skaraborg Jordbrukardagen på Logården. Dagen bjöd på strålande solsken och lockade en rekordpublik att ta del av det senaste inom västsvensk växtodling.

- Vi är mycket nöjda med årets Jordbrukdag, konstaterade Hushållningssällskapet Skaraborgs vd Carl-Anders Helander när dagen led mot sitt slut Vi räknar med att vi har haft 1 000 besökare i år vilket är en glädjande utveckling.

Förra året hade Jordbrukardagen 700 besökare och 2006 hade man 500 besökare.

- Markvård har varit årets stora dragplåster, tror Carl-Anders. Gropen där vi tittar på markstrukturen samt täckdikningsstationen har dragit många intresserade.

Maskinsystemet Cameleon väckte stort intresse på Hushållningssällskapet Skaraborgs Jordbrukardag.

Eko-maskin som intresserar fler

Den maskin som väckte störst intresse på Jordbrukardagen var definitivt Cameleon från östgötska Gothia Redskap.

Cameleon är ett modulsystem som ska kunna andvändas för harvning, sådd, gödsling, skorpbrytning och radrensning. Maskinen är i första hand utvecklad för eko-odling men har även väckt intresse bland konventionella producenter.

- Vi har en skånsk växtodlare med stor rapsareal som blir våran första köpare av maskinen som inte är eko-producent, säger Lars Askling på Gothia Redskap.
Det finns idag sju maskiner som går i drift på fälten. Den första planerade produktionsserien levereras under vinter 2008/våren 2009 och omfattar tio maskiner varav de flesta redan är sålda.

Flera maskiner i en

Cameleon sår med 25 centimeters radavstånd vilket sedan ger det möjligt att att hålla rent från ogräs mellan raderna. När maskinen används för radrensning kan den utrustas med en kamera monterad på ramen som styr arbetsramen i sidled för att alltid ligga rätt i raden. Tack vare den självstyrande ramen är det möjligt att radrensa i hastigheter runt 9-10 km/h.

Cameleon finns som buren eller bogserad, i arbetsbredder från 4 – 8 meter och med olika utrustninsgalternativ. Den enklaste burna varianten på fyra meter kostar utan kamera cirka 150 000 kronor och en fullutrustad, bogserad åttameters maskin går på lite över 700 000 kronor.

- Utvecklingsarbetet pågår ständigt, säger Lars Askling. Nu arbetar vi att erbjuda möjligheter till breddsådd samt större arbetsbredder på maskinen.

- Invandrare är en outnyttjad resurs för det svenska lantbruket, tycker Johanna Lindström, landsbygdsrådgivare på Hushållningssällskapet Väst.

Praktikplatser sökes

Lantbruket behöver arbetskraft och invandrare till Sverige behöver arbete. Svårigheten har legat i att skapa kontakt mellan lantbruk och invandrare då invandrarna har klumpats ihop i storstäderna långt ifrån lantbruket. Nu vill Hushållningssällskapet hjälpa till att skapa en kontakt mellan invandrare som vill jobba med lantbruk samt lantbrukare som behöver personal.

- Det finns många invandrare i Sverige som har erfarenheter av lantbruksarbete i hemlandet som skulle kunna vare en resurs för det svenska lantbruket och livsmedelindustrin, säger Johanna Lindström, landsbygdsrådgivare på Hushållningssällskapet Väst.

- Nu söker vi lantbrukare som är intresserade av att ha praktikplatser för invandrare med lantbrukserfarenhet. Praktiken hjälper invandraren att få ett kontaktnät inom svenskt lantbruk och skaffa erfarenheter i Sverige.


070-600 45 48


Foto
Cameleon
Maskinsystemet Cameleon väckte stort intresse på Hushållningssällskapet Skaraborgs Jordbrukardag.

Johanna
- Invandare är en outnyttjad resurs för det svenska lantbruket, säger Johanna Lindström.

Artikeln publicerades tisdag den 29 juli 2008

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste