Värmer kycklingar med flis

Johan Nilsson föder upp 210 000 kycklingar på sin gård utanför Eskilstuna och för att det ska må bra behöver de mycket värme, Johan satsade på flis.
– Vi sparar nog två miljoner per år jämfört med när vi värmde med olja, säger Johan Nilsson.

Johan Nilsson och hans två bröder brukar familjegården Flättorp utanför Eskilstuna. Förutom växtodling satsar de, sedan 1990, på kycklinguppfödning
– Tidigare hade vi grisar men det blev för mycket jobb, kycklingar var lättare och gav bättre inkomst. Och så kunde vi odla vete som vi blandar till hälften med pellets som foder till kycklingarna.

Olja byttes mot flis

Två stallar byggdes på sammanlagt 12 000 kvadratmeter. De första åren värmde man upp stallarna med olja.
– Men sedan började vi fundera på om vi kunde hitta ett billigare sätt, och miljövänligare.
Bröderna Nilsson hade en del egen skog men inte tillräckligt för att värma alla sina gödkycklingar.
– Vi tar vartefter vi hugger, men skulle vi hålla på konstant skulle vi få ett kalhygge här om tio år. Så vi köper även från grannarna och Mellanskog.
Priset på färdig flis tycker Johan är förhållandevis billigt, 150 till 160 kronor kubikmetern.
– Då är det flisat, hemkört och ligger klart på hög framför pannan. Köper jag grothögar får jag även kosta på transporten och fixa flisen själv.
Pannrum med flisförråd byggde bröderna 2003. Pannan är på en megawatt och har en förugn, större än pannan, där flisen förbränns. Lågor gå in i pannan och värmer vattnet som går i en kulvert upp till stallarna.

Efter att ha värmt kycklingstallarna med olja under några år
bytte Johan Nilsson på Flättop till en flispanna. En investering
som visade sig lönsam. Foto: Privat

Köper 5 000 kubik om året

Johan köper fem omgångar med kycklingar per år. Och när de anländer till Flättorp är de bara några timmar gamla.
– Då behöver de 33 till 35 grader varmt, beroende på hur fuktigt man har i stallen. Senare när de växt till sig klarar de sig med 18 till 19 grader. På sommarhalvåret när de blivit vuxna och värmer sig själva brukar vi stänga av värmen en månad.
Bröderna köper in uppemot 5 000 kubikmeter flis per år, lite beroende på kvaliteten.
– Flisen får inte vara för torr, då flåsar det bara till så är det uppbrunnet. Men inte heller för sur så det tar bort kraft för att eldas. Jag vill ha 40 till 50 procent fuktighet i flisen.
Att elda med flis innebär en del merarbete, jämfört med olja. Johan brukar fylla på förugnen en gång i veckan, vilket innebär ungefär 100 kubikmeter.
– Och har jag ingen färdig flis så får jag jobba med att köra groten genom ett tuggagregat. Därtill kommer sotning, tillsyn och reparation. Så det är lite mer arbete
Där finns ytterligare en avigsida med flis. Den kan inte torkas på samma sätt som ved och att kan därför lätt mögla vid lagring, vilket i sin tur kan ge upphov till farliga mögelgifter som orsakar allergi och lungbesvär. Men det bekymrar inte Johan.
– Nej, inte ett dugg faktiskt, jag har så pass litet flis på lager och en bra rundgång att det aldrig ligger särskilt länge.

Tänker miljö och pengar

Trots nackdelarna är Johan nöjd med flis.
– Det är lönsamt. Oljan skulle idag ha kostat oss tre miljoner årligen, den färdiga flisen bara 800 000. Med hemtransport tror jag kostnaden slutar på en miljon. Dessutom betyder det ganska mycket för oss att flis är miljövänligare än oljan. Det känns som att jag har dragit mitt strå till stacken för en bättre miljö

Karl-Gustaf Mattsson
redaktionen@ja.se
Artikeln publicerades lördag den 18 oktober 2008

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste