Vill tillverka diesel av rävar

Det finska företaget Feora har lämnat in en ansökan om tillstånd för att börja tillverka biodiesel av animaliskt fett från framför allt räv. Diesel ska sedan säljas lokalt till jordbrukare och pälsfarmare.

Företaget handlar och förädlar redan i dag animaliskt fett från bland annat rävfarmar och slakterier. Fetter som säljs som foder eller till biodieselframställning i Norge.
I stället för att sälja råvaran vidare vill Feora nu själva tillverka biodiesel varpå man lämnat in en ansökan om att få tillverka 2,5 miljoner liter biodiesel om året.

En mindre investering

Produktionen ska ske i den befintliga anläggningen i Nykarieby. Då man redan idag förädlar fetterna så krävs endast att de bygger till en anläggning som fäller ut glycerolen och avlägsnar fukten i fettet för att få fram bränslet. De räknar med att investeringen ska landa på mellan sju och tio miljoner kronor, skriver processsnet.se.
– Hade vi startat från noll hade det varit fråga om investeringar på miljontals euro men nu har vi redan en del av tekniken och kunnandet som behövs, säger Peter Björkskog, vd för Feora, till Vasabladet.
Artikeln publicerades onsdag den 29 oktober 2008

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Kommenterarer till artikeln

Smirre skrev 2010-02-21 18:35:06:

Fruktansvärt att göra bränsle av rävar, hur lågt kan människan sjunka. Håller med Marie-Louise och personligen tycker jag att man kan göra djurmat av dem som plågar djur! Tack för ordet.


Marie-Louise skrev 2008-11-01 23:36:14:

Förbjud all räv- och minkuppfödning! Fruktansvärt att vi i dag fortfarande får hålla dessa mycket aktiva djur i trånga burar. Och dessutom vill man förädla deras fett till bränsle! Lever vi på hedenhös´tid?? Dom som släpper ut minkar har förstört den seriösa debatten om minknäringen. Nu får allt regeringen och riksdagen visa vad dom går för och se till att det blir ett förbud för denna näring. Näringsidkarna skall självklart få en rejäl ersättning från staten för att kunna starta upp med något annat företagande. Detta måste debatteras nu!

Senaste