"Dålig rättssäkerhet för företagare"

Ett krångligt regelverk och Skatteverkets agerande sätter krokben för företagare som försöker göra rätt för sig. Det menar Skattebetalarnas förening och FöretagarFörbundet som nu gör gemensam sak i rapporten "I Skatteverkets kvarnar".

Kicki Igelströms företag gick i konkurs under en utdragen skattetvist.

 Kicki Igelström är ett exempel. Hon tvingades efter en utdragen strid med Skatteverket lägga ned sin pizzeria när hon inte kunde betala in skatteskulderna, detta trots att hon till slut friades från de påstådda skattebrotten. 

"Jag känner mig diskriminerad och dömd på förhand av Skatteverket", säger Kicki Igelström i rapporten. "Jag blev klassad som en skurk bara för att jag hade en pizzeria."

Ett annat exempel som lyfts fram är Elias Melki. Han vann efter flera års kamp till slut i länsrätten mot Skatteverket, mycket tack vare att han lyckades mobilisera juridisk hjälp. Han är vd för Melki Städ AB som han byggt upp från starten.


Elias Melki har spenderat fyra och ett halvt år och betalat in sju miljoner kronor under en tvist med Skatteverket. Till slut fick han rätt och friades.

"Men mallen för städbolag, blatte och att tjäna bra med pengar är en oslagbar kombination och stämmer inte för Skatteverket", säger han i rapporten.

Enligt Camilla Littorin, förbundssekreterare för FöretagarFörbundet och Robert Gidehag, vd för Skattebetalarna har rättssäkerheten på skatteområdet havererat. Idag hamnar företagarna i en omvänd bevissituation och måste bevisa sin oskuld, speciellt gäller det branscher där det förekommer skattefusk som städ- och restaurangbranschen. Dessutom har företagarna inget skydd om besluten går fel och kan tvingas gå i konkurs innan skattetvisten är avgjord.

FAKTA
RAPPORTEN "I SKATTEVERKETS KVARNAR"

Rapporten ställer upp tre förslag som enkelt skulle kunna förbättra rättsäkerheten på skatteområdet:

1. Beviskraven i skatteprocessen ska motsvara de som tillämpas inom skatterätten.

2. Det krävs generösare regler om ersättning för ombudskostnader i skatteprocesser.

3. Vid överklagande ska anstånd med betalning av skatt beviljas automatiskt.

Rapporten "I Skatteverkets kvarnar" kan laddas ner här som en pdf

 

Teresia Borgman
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

 

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 februari 2009

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste