Halverad oljeutvinning om tio år

Tidigare har det varnats för att oljeproduktionen kommer att ha minskat med 20 procent till 2020, samtidigt som efterfrågan ökar genom ökat välstånd i länder som Indien och Kina. Nu spås den minska med hälften.

IEA, Internationella energisamarbetet, har tidigare varit mycket optimistiska i sina kalkyler över hur mycket olja som finns kvar och trott att oljeproduktionen kunde öka med två procent om året fram till 2030. I organisationens rapport World Energy Outlook 2008 är omvändningen dramatisk. Nu tror man på en minskning av oljeutvinningen med 6,7 procent per år.
Det förutsätter att investeringarna fortsätter i dagens oljefält. Men de har haft en tendens att minska på grund av sinande olja. Enligt Föreningen Svenska Järnvägsfrämjandet kan detta resultera i att oljeutvinningen kommer att minska med nio procent om året. Med en minskning av oljeutvinningen med 6,7 procent per år kommer oljeutvinningen att minska med mer än hälften från toppnoteringen 85 miljoner fat om dagen till 40 miljoner fat om dagen 2020.

Micaela Nordberg

Artikeln publicerades måndag den 23 februari 2009

Kommenterarer till artikeln

Roger skrev 2009-02-25 11:22:43:

Ja, det är en spännande framtid vi går till mötes. En halverad oljeutvinning innebär i princip en halverad ekonomi, för alternativen har inte en chans att byggas ut i samma takt som oljan minskar.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera