Företaget som vill förse Sverige med gårdsgas

I somras köpte Sveaverken företaget Götene Gårdsgas med en klar målsättning, att förse det svenska lantbruket med gårdsanläggningar för biogasproduktion. Kundgruppen kände man sedan tidigare och koncernen ville ta sig in på den växande marknaden för energiproduktion.

Foto: Erik Brink
 Den 1 juni i år köpte Sveaverken företaget Götene Gårdsgas utav grundarna Bo Johansson och Lennart Svensson. Götene Gårdsgas AB utvecklar, marknadsför och säljer egna anläggningar för gårdsproducerad biogas till jordbruket. De är utvecklade och tillverkade helt i egen regi.
– Jag hade en idé om biogas som var intressant att utveckla, berättar Bo Johansson om varför han startade företaget. Men för att kunna utveckla företaget vidare behövdes en ny ägare, jag vill fortsätta med att vara bonde och det skulle inte gå att kombinera en expansion av företaget.

 

- Vi vill förse det svenska lantbruket med gårdsanläggningar för biogasproduktion, säger Adam Jansson vd för Götene Gårdsgas som sedan i somras ingår i Sveaverken-koncernen, tillsammans med Sveaverken och Rotage Agri. Foto: Erik Brink

En naturlig fortsättning

– Götene Gårdsgas verksamhet passade bra ihop med Sveaverkens befintliga verksamhet, säger Adam Jansson, vd för Götene Gårdsgas. Det är samma kundgrupp för gårdsbaserad biogasproduktion som vi redan idag har kontakt med.
Sveaverken levererar inomgårdsutrustningar till lantbruket för foderhantering, ventilation och gödselhantering med mera. Biogasproduktionen sker där gödselhanteringen slutar och är därmed ett naturligt steg i kedjan.
– Med biogasen i koncernen tar vi en helhetslösning på gödselhanteringen fram till att den skall köras ut på åkern, fortsätter han.

 

Gårdsgas för svenska bönder

– Vi vill förse Sverige med gårdsgasanläggningar, säger Adam Jansson. Vi har satt upp målet om att inom något år sälja tio biogasanläggningar per år.
Genom köpet av Götene Gårdsgas har man nischat in sig mot anläggningar på gårdsnivå, Adam uppger att konkurrenterna inom biogasbranschen ofta är mer profilerade mot lite större anläggningar.
– Våra anläggningar lämpar sig främst för gårdar som producerar mellan 4 000 till 15 000 kubikmeter gödsel.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

Artikeln publicerades söndag den 15 november 2009

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste