Sveriges största gårdsbaserade biogasanläggning 

Vadsbo Mjölk AB utanför Mariestad anlitar Triventus AB för att utveckla och bygga en av Sveriges största gårdsbaserade biogasanläggningar. 35 000 ton gödsel ska ge motsvarande 1,9 miljoner kubikmeter fordonsgas.

Kontraktet undertecknas av Lars Svensson, vd Vadsbo Mjölk AB och Björn Jansson Triventus AB Foto:  Bo Håkansson, Bilduppdraget

Biogasanläggningen kommer att ta emot och upparbeta all den gödsel som produceras vid Vadsbo Mjölk inklusive att antal djurgårdar i närområdet. 2011 beräknar man ha 1100 eko-mjölkproducerande kor och därmed vara Sveriges i särklass största gård för KRAV-producerad mjölk. Totalt rör det sig om 35 000 ton gödsel. Beräknad driftsättning av biogasanläggningen är 2011-2012.


Projektering och drift

Triventus har tecknat kontrakt med Vadsbo Mjölk som omfattar i första hand tillståndsansökningar och projektering, samt, om de ekonomiska förutsättningarna stämmer, även byggnation och drift av biogasanläggningen.
– För oss är avtalet med Triventus positivt för vår verksamhet. Vi får ett mervärde i vår produktionskedja. Samtidigt kan vi koncentrera oss på vår kärnverksamhet att producera högkvalitativ KRAV-mjölk till konsumenterna, säger Lars Svensson, vd för Vadsbo Mjölk.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 23 november 2009

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste