Förebygg parasiter på betet

Får på bete kan drabbas av parasitangrepp. I ekologisk djurhållning kan man inte använda sig av förebyggande avmaskning. Därför måste angreppen minskas genom andra åtgärder.

Det tar upp emot tre veckor för ett bete att bli nedsmittat av parasitlarver, beroende på väder och djurtäthet.
Man behöver inte sträva efter fullständig parasitfrihet men smittrycket ska vara så pass lågt att djuret växer normalt och håller parasiterna under kontroll.
De vanligaste symptomen av parasitangrepp är att lammen växer långsammare. Uppfödningstiden blir längre och djuren kanske får en sämre klassning vid slakt. Andra symptom kan vara diarré, dålig tillväxt, avmagring, blodbrist, svullen kräftkropp under hakan, våmvätska kring munnen och hosta. Djuren måste då avmaskas. I värsta fall kan djuren dö.
För att skydda djuren mot parasitangrepp finns det några saker man kan göra som tillexempel göra en betesplanering, kontrollera hur angripna djuren är av parasiter genom att ta träck- och blodprover samt hindra att nya djur för smitta med sig in i besättningen.

Ge lammen parasitfria beten

Man kan förebygga parasitangrepp genom att ge lammen parasitfria beten på våren och vid avvänjningen. Lammen är särskilt känsliga för parasiter eftersom de inte har hunnit bygga upp en motståndskraft. Immuniteten byggs upp successivt under första betessäsongen.
Ett bete är parasitfritt när det inte har betats av samma djurslag i minst två vintrar med mellanliggande sommar, när det inte har betats tidigare av samma djurslag eller under de två första somrarna som det betas.

Ha nya djur i karantän

För att förhindra att din besättning smittas eller att nya djur i besättningen smittas av parasiter är det bra att låta nya djur vistas i karantän i tre veckor innan de får komma in i besättningen. Under den här tiden kan man passa på att ta träckprover. När djur har flyttats utsätts de också för stress vilket sänker deras immunförsvar och gör dem mer mottagliga för nya angrepp av parasiter.

Ta träckprover

Att ta träckprover är en billig försäkring. Med hjälp av svaren på analyserna kan man få reda på om det är dags att flytta djuren till ett annat bete, om betet kan användas igen eller om djuren måste avmaskas.


Symptom på parasitangrepp hos får.

• Diarré hos lamm
◦ vid 3-6 veckors ålder orsakas av koccidios.
◦ 3 veckor efter betessläpp eller tidigare orsakas av rundmaskar.
• Avmagring
◦ på tackor eller lamm i juli/augusti eller senare orsakas av stora magmasken.
◦ på högdräktiga tackor orsakas av stora magmasken eller leverflundran.
• Hosta
◦ hos tackor och lamm på hösten orsakas av stora lungmasken.

Källa: Jordbruksverket – Parasiter hos nötkreatur och får.


När du planerar betet tänk på att:

• Se till att djuren inte har för lite foder. Djur med för lite foder lider mer av parasitangreppen än välfodrade djur.
• Ge djuren gott om bete och tillräckligt med mineraler. Djuren kan då bilda immunitet mot parasiter utan att få hälsoproblem.
• Byt bete i tid. Vid ont om bete måste djuren beta närmare sina egna rator och riskerar smitta lättare.
• Utnyttja återväxten efter slåtter. Sådana beten kan räknas som parasitfria.
• Växelbeta eller sambeta med andra djurslag. Parasittrycket kan hållas nere på så sätt.
• Putsa betet var 14:e dag om djuren måste beta infekterade fållor en längre tid. Då kan inte larvsmitta förökas.
• Stäng av eller dränera vattensjuka beten. Vissa parasiter trivs bra på fuktiga marker.
• Vid kraftigt regn eller långvarig torka – byt till parasitfritt bete. Regnet slår sönder slår sönder träckkulorna där parasitlarverna har gömt sig och risken för en ny parasitinfektion blir stor.

Källa: Jordbruksverket – Parasiter hos nötkreatur och får.

Sofie Logardt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 12 april 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste