I ett uttalande i SVT:s Rapport, sa jordbruksministern att en genomsnittlig bonde förlorar 75 000 kronor om året på Miljöpartiets politik. Han grundar sitt utspel på beräkningar från Jordbruksdepartementet. Enlig beräkningarna får en växtodlingsbonde ett plus med 3 500 kronor med regeringens politik. Däremot gör Miljöpartiets nej till slopad skatt på handelsgödsel och höjd skatt på drivmedel att samma bonde förlorar 75 000 kronor.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson håller inte med. Han menar att uttaget av skatt på handelsgödsel återförs till jordbruket och säger att arbetsgivaravgifterna sänks vilket kommer lantbrukarna tillgodo.

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera