Varnar för kålmal i oljeväxter

Från Närke kommer nu rapporter om kraftiga angrepp av kålmal i vårraps. Men enligt Jordbruksverkets Växtskyddsbrev nummer 9, förekommer kålmalen i hela Mälardalen.

- Vi vill skapa uppmärksamhet för problemet. Vädret har tydligen varit gynnat för den här insekten. Och nu uppmanar vi lantbrukare som har rapsodling att kontrollera sina fält.  Det är väldigt många som inte vet om det, att det förekommer, säger Leif Persson som är ordförande i Örebro läns fröodlingsförening till Sveriges Radio Örebro.

Kålmalen är en liten vitaktig fjäril som lägger sina ägg i rapsen. Insekten äter upp blad och klorofyll med resultatet att plantorna dör. I värsta fall kan skördebortfallet uppgå till 50 procent. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades lördag den 17 juli 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera