Varnar för kålmal i oljeväxter

Från Närke kommer nu rapporter om kraftiga angrepp av kålmal i vårraps. Men enligt Jordbruksverkets Växtskyddsbrev nummer 9, förekommer kålmalen i hela Mälardalen.

- Vi vill skapa uppmärksamhet för problemet. Vädret har tydligen varit gynnat för den här insekten. Och nu uppmanar vi lantbrukare som har rapsodling att kontrollera sina fält.  Det är väldigt många som inte vet om det, att det förekommer, säger Leif Persson som är ordförande i Örebro läns fröodlingsförening till Sveriges Radio Örebro.

Kålmalen är en liten vitaktig fjäril som lägger sina ägg i rapsen. Insekten äter upp blad och klorofyll med resultatet att plantorna dör. I värsta fall kan skördebortfallet uppgå till 50 procent. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades lördag den 17 juli 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera