Under sommaren har de första exemplaren av John Deeres nya bandtraktorer i 8RT-serien nått svensk mark.
– Vår förhoppning är helt klart att vi ska få en bättre totalekonomi med den nya traktorn, säger Anders Henningson som äger och driver RS Agrotec AB.
De är en av de första svenska köparna av John Deeres bandtraktorer i den nya 8RT-serien som lanserades för ungefär ett år sedan.
Jordbruksaktuellt var med då köparna för första gången såg sin nya traktor, en John Deere 8345RT.

Med en förhoppning om en bättre totalekonomi föll valet på en bandtraktor från John Deere. Från vänster Anders Henningson ägare RS Agrotec, Mikael Pettersson driftsansvarig för växtodlingen på RS Agrotec samt Anders Karlsson säljare på Bil och traktorservice i Stigtomta.                                             Foto: Peter Wellander
Minskad slirning

Bandstället på John Deeres nya RT-modeller är utrustat med ett fjädringssystem där en luftbälg ska ge föraren en bättre komfort. Bälgen kan skymtas bakom det högra bandet.
Med köpet av den nya traktorn ersätter Agrotec en John Deere 8520. Primärt ska traktorn dra en fem meter bred Väderstad Topdown kultivator men det kan även bli aktuellt att dra såmaskinen, en Väderstad Rapid 800C.

Verksamheten Agrotec bedriver består dels av en egen odling på cirka 700 hektar och dels av en omfattande maskinstationsverksamhet. – Det är ett rent ekonomiskt skäl till att vi byter traktorn, säger Anders Henningson. Vi räknar med att sänka bränsleförbrukningen per hektar och också att öka effektiviteten då traktorn är starkare och därmed kan köras på lägre varv och lite fortare i fält.

– Ja, det är viktigt att vi håller rätt hastighet när vi kultiverar, tillägger Mikael Pettersson som är ansvarig för lantbruksverksamheten på RS Agrotec. Hastigheten är ju inte bara viktig för att uppnå effektiviteten utan den är ju även viktig för resultatet av en kultivering. Det gäller att blanda in halmresterna tillräckligt och då är hastigheten avgörande.
– Vi räknar också med att sänka slirningsprocenten från dagens 10 till 14 procent ner till låga 4 procent tack vare banden och det spar vi mycket bränsle på, fortsätter Mikael Pettersson.


Smalare på vägen

En hjulversion av traktorn kostar i storleksordningen 1,8 miljoner kronor. Bandversionen är ytterligare cirka 400 000 kronor dyrare och listpriset ligger på cirka 2,2 miljoner kronor. Som ovan nämnt räknar de dock med en bättre totalekonomi trots den högre investeringskostnaden.

– Ett annat skäl till valet av band är att vi kör en hel del på väg, både mellan våra egna gårdar och mellan externa uppdrag, säger Mikael Pettersson. Och bandtraktorn är betydligt smalare än motsvarande traktor med dubbelmontage. För tyvärr kan man inte räkna med att alla bilister man möter på vägarna har koll på hur bred en traktor är samt hur fort den går. Så det är även en trafiksäkerhetsåtgärd, menar han.


Andra alternativ
Vare sig Anders Henningson eller Mikael Pettersson vill påstå att de känner till speciellt mycket om traktorn de köpt. De har dock en tradition av att köra John Deere och de tycker båda att är spännande att prova något nytt.
Innan köpet tittade de också på möjligheten att komplettera en hjultraktor med bandställ men de kom fram till att det skulle bli dyrare. Agrotec värderade också på andra fabrikat men till slut föll valet på John Deere RT-modell
– Vi har en bra relation med vår återförsäljare och det är viktigt att poängtera betydelsen av en bra relation, både med säljare och med servicetekniker. Däri ligger en del av varför valet åter föll på John Deere, säger Mikael Pettersson.

Peter Wellander
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste