På Kotell Tjärnbotten kan
du checka in en egen ko

Kvalitet och klimatsmartare jordbruk är ledorden på Kotell Tjärnbotten. Kunderna får smakrikt och nyttigt ”gräskött” och en relation till kon de har på ko-hotellet.

Fjällkor, Hereford, SRB och Highland cattle trivs bra tillsammans och att korsa fjällko med Hereford verkar vara lovande, menar Thorsten Laxvik som äger och driver Kotell Tjärnbotten utanför Sollefteå. Foto: Thorsten Laxvik

 

Fridolf, Fina och Lettan lufsar runt i grönskan i den stora hagen som också består av skog.
Det är självbetjäning på maten dygnet runt. Sovplatsen är bäddad med halm till natten i en ligghall mitt i hagen, eller så kan man såklart sova under stjärnklar himmel.
På Kotell Tjärnbotten stannar man gärna länge, för man behöver varken trängas eller tugga kraftfoder. 17 kronor natten kostar kalaset.

Brinner för klimatsmart
Kotelldirektören Thorsten Laxvik är en mångsysslare som brinner för kvalitet och klimatsmart mat som både smakar bra och är nyttig. Just nu har han sex hotellkor plus 55 egna köttdjur i det sex hektar stora vinterbetet. Tre kor på hotellet har just gått till slakt.
– Kotellet är ett uttryck för att vi försöker lansera ett sätt att producera mat på som ger kvalitetsmat som både är god, nyttig och klimatsmart.

Gräskött istället för industrikött
Thorsten Laxvik kallar det gräskött. Efter ett tv-inslag på Mittnytt hörde många kvalitetsmedvetna människor och glesbygdsutvecklare av sig och visade stort intresse:
– Folk har tappat förtroendet för industri­kött och vill ha kött direkt från bonden från djur som de vet haft det bra.
Kreaturen går ute året om och betar i skogen och på naturbeten som inte plöjs eller bearbetas. Naturbetesmarker har blivit återställda där det tidigare varit helt igenvuxet. Inget kraftfoder eller spannmål används och det egen­producerade höet odlas ekologiskt
– Vi har ett eget strängt regelsystem. Jag skulle aldrig sänka mig så lågt som till Kravmärkt. Vi är köttextremister. Konsten är att producera så naturnära som möjligt.

Från jord till bord
Thorsten Laxvik vill bygga broar mellan stad och landsort. Foto: Ditte Dahlin
Kvigorna på kotellet kommer från hans eget bestånd för att garantera kvalitén. Han vill inte veta av djur han inte känner.
– Vi tar ansvar för våra djur från jord till bord för högsta tänkbara kvalitet.
Kunden som köper sig en kotellko får en bild på kon, kvartsamtal om hur den mår och växer och så var det ju partyreplikerna:
– Man kan ju säga på festen att man har pratat med sin personliga bonde på Tjärnbotten. Han sa att Rosamunda har trampat tillräckligt mycket kol den här veckan att det kompenserar för all din onödiga bilkörning, säger Thorsten Laxvik helt seriöst.

Från mun till mun
Det är just det som är det fiffiga. Marknadsföringen sker av sig själv eftersom folk pratar om sin kotellko och det skapar samtal om vad som är klimatsmart.
Ett arkitektkontor köpte tre kvigor och personalen ska få varsin köttlåda till jul 2011. I paketet ingick att Thorsten Laxvik visade bilder på djuren och höll ett föredrag om kvalitetsarbete – produktionskvalitet och produktkvalitet. De fick även namnge korna.

Ingen stress
Kon slaktas efter tidigast 30 månader för att garantera mogen fetthalt och nyttigheter. Thorsten Laxvik åker till slakthuset sju mil bort och är med i hela processen och ser till att kon är lugn.
Han kollar ph efter slakt för att säkerställa att hon inte stressats samt att avkylningen av köttet blir perfekt.
– Kunden får hem sin ko i åtta lådor. Sex lådor täcker utgifterna, den sjunde behåller man och den åttonde ger vinst.
– Jag får ut ungefär tre gånger så mycket för djuren på det här sättet.

Mångsysslare
Thorsten Laxvik får EU-bidrag för sin verksamhet, och så är han även med i försäljningskooperativet Norrbete tillsammans med åtta andra gårdar. Han är mångsysslare och arbetar bland annat som konsult. Ett annat nystartat företag han är med i ska starta ett eget slakteri och charkuteri i en industrifastighet.
70 kor får plats i ligghallen i hagen och skulle det behövas fler platser tar han vännerna i kooperativet till hjälp.
– Det finns säkert plats för 10 000 kotell i Sverige, tror Thorsten Laxvik och hoppas på spridning av idén för det mår kon, kunden och bonden bra av.

Ewa Jacobsson
Frilans


FAKTA: Kotell Tjärnbotten
När: Kotellet öppnade för tre år sedan.
Var: I byn Tjärnbotten i Sollefteå kommun.
Hur: Helpension
1) Kunden betalar cirka 6000 kr + moms för en ettårig 350-450 kiloskviga. Vill man kan man få en låda kött i förskott av annat djur.
2) Omsorg och bete kostar 500 kronor per månad + moms. Egenproducerat hö till vintern.
3) Kunden får foto och kvartsamtal och kan besöka sin ko.
4) Kunden betalar slakten.
5) Leverans! Kunden får cirka 200 kilo styckat och vacuumförpackat kvalitetskött. Slutpriset för 18 månader på kotell blir ungefär 120 kr/kilot inklusive moms för kunden.

Halvpension
För folk i bygden med till exempel torp som vill ha markerna avbetade. Den egna kon checkar in på Kotellet under vinterhalvåret. På detta vis blir man inte bunden av sina djur men kan ändå söka EU-bidrag för sin åkermark samt hålla landskapet öppet. Man står själv för hö och ensilage. Kostar 230 kronor i månaden.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 29 oktober 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste