Från potatis till chips

När företaget Estrella tillverkar chips ställer de höga krav på både potatisknölar och odlare. Det måste till exempel vara rätt sorts potatis, särskild förvaring och göras en jordanalys.
– För mig som lantbrukare är det bra att ha fler ben att stå på. Det här är ett bra komplement till utsädet och förlänger säsongen, säger Per Pettersson i Vessigebro, som odlat potatis till Estrella i 14 år.

Per Pettersson har producerat potatis till chips i 14 år.

Den röda traktorn med potatisupptagare närmar sig sakta. Det är en kylig morgon i Bjerrome utanför Vessigebro och ombord på upptagaren jobbar tre personer med att sortera potatis.
– Det är ett tidskrävande arbete att ta upp potatis, som beror mycket på vädret. Ett hektar tar cirka sju-åtta timmar, säger Per Pettersson.
När traktorn svänger av från potatisfåran töms potatisen i en stuka, en utdöende förvaringsmetod. I en stuka skyddas potatisen mot regn och kyla genom att de jordiga knölarna bäddas in under halm och täcks över med presenning.
– Egentligen är det inte så märkvärdigt. Men stukan ska ventileras dagligen så inte halmen blir fuktig eller blöt. Att arbeta med stuka som förvaring är en fördel då jag slipper lägga potatis i lådor, det skulle ta längre tid. Nackdelen är att jag inte kan förvara potatisen inomhus om det skulle bli väldigt kallt, berättar lantbrukaren Per Pettersson.
När potatisen är färdigskördad hämtas den in till Estrellas potatislager.

Johan Roth inspekterar potatis ämnad för chipstillverkning. Foto: Lennart Gillemo

Inte vanlig matpotatis

Estrella har 37 kontrakterade odlare i Halland och Skåne som levererar potatis för chipsproduktion. Företaget började som första producent i Sverige att tillverka chips 1957 och idag lagras mer än tjugotusen ton potatis på Kistinge industriområde i Halmstad. Här tvättas och kontrolleras potatisen innan den levereras till fabriken i Göteborg, där tillverkningen av chips sker.
Men det går inte att använda vilken sort som helst. En chipspotatis kräver högre torrsubstanshalt – mellan 24-25 procent – och även ofta hög stärkelsehalt samt låg sockerhalt. Vanlig matpotatis ligger exempelvis normalt mellan 18-21 procent när det gäller torrsubstanshalt.
– Vi använder sorterna Saturna och Lady Rosetta. Saturna är en potatissort för långtidslagring och används av de flesta chipsindustrier i Europa. Den har en bred resistens mot sjukdomar. Lady Rosetta är en tidig sort som vi använder under perioden juli till september, den lämpar sig däremot inte för långtidslagring, säger Johan Roth, odlingsrådgivare vid Estrella.

Många tester för att få odla

Chipspotatis klarar normalt inte att lagras i lägre temperaturer än åtta grader. Om det blir kallare än så, ombildas stärkelsen i potatisen till glukos (socker) och chipsen blir mörkfärgade vid fritering, vilket inte är bra eftersom det då ser ut som om de är brända.
Innan växtsäsongen börjar görs en jordanalys på fälten där potatisen ska odlas för att få reda på näringsinnehållet i jorden.
– Utifrån analysen beräknar jag hur mycket gödsel som ska tillföras under odlingssäsongen. För mycket eller för lite gödsel kan påverka potatisens kvalitet negativ, det gäller att komma så nära plantans behov som möjligt, berättar Per Pettersson.

När potatisen är färdigskördad tas det prover för att kontrollera kvaliteten.
För att få odla till Estrella måste lantbrukaren vara certifierad enligt IP-Sigill och ha tillgång till bevattning.
– För odlaren är det viktigt att tänka på att välja lämpliga fält att odla på, gödsla och bevattna optimalt, och ha en klar växtskyddsstrategi, menar Johan Roth.

Och chipsen, hur smakar de då?
– Självklart är de goda, skrattar Per Pettersson.

Micael Goth
frilans

Potatis som ska bli chips. Sorten heter Saturna och på Estrellas fabrik i Göteborg skalas och skivas sedan potatisen. Därefter friteras och kryddas chipsen, innan de färdiga chipsen packas i påse.
Foto: Micael Goth

Fakta: Chips

Skröna eller inte? Det sägs i alla fall att det var kocken George Crum som 1853 uppfann chips. På en restaurang i Saratoga Springs, USA, hade Crum en gnällig kund som alltid klagade på potatisen. Antingen var den för mjuk eller också var den för hård.
En dag surnade kocken till – och stekte potatisskivorna i alldeles för mycket olja, tills de blev alldeles hårda. Han tänkte bli av med den sura kunden en gång för alla. Men kunden kom in och gratulerade kocken: äntligen hade han lyckats göra bra potatis.
I Sverige började Estrella tillverka chips 1957 och chipsindustrin blev snabbt en växande bransch. Idag domineras den svenska chipsmarknaden av varumärkena Estrella, OLW och Pringles.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades lördag den 20 november 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste