Sluta surfa planlöst på nätet – använd Google Reader

IT-Krönika. För en Lantbrukare finns det mycket intressant att hitta på nätet, men dygnet har tyvärr bara 24 timmar. Hur gör man då för att spara tid vid informationssökning? Med Google Reader kan du läsa mer på kortare tid.

De flesta webbplatser har idag ett så kallat RSS-flöde. RSS betyder ”Really Simple Syndication”, men fastna inte på det krångliga namnet. RSS-flöden kan innehålla alla nyheter från en webbplats, den senaste väderprognosen eller blogginlägg. RSS är bara ett sätt att paketera information på ett standardiserat sätt. För att läsa RSS-flöden använder man ett speciellt program. Ett av de vanligaste heter Google Reader och är helt webbaserat.

I Google Reader samlar man RSS-flöden från olika webbplatser som man är intresserad av. Man får då en helt egen bevakningslista som hela tiden är uppdaterad utifrån ens egna intressen. En helt kostnadsfri personaliserad nyhetsbevakningstjänst alltså.  

För att komma igång går du till http://www.google.com/reader Logga in med ditt Google-konto, eller med din Gmail-adress. Har du varken Google-konto eller Gmail, klicka på den blå knappen längst ned till höger, ”Skapa ett konto”. Då skapas ett konto som gör att du kan använda alla Googles tjänster. När du loggat in är det bara att börja fylla på med de RSS-flöden du är intresserad av.

Så här gör du för varje flöde du vill lägga till:

Klicka på knappen ”Lägg till prenumeration” uppe till vänster.
Skriv in adressen till hemsidan eller RSS-flödet (det engelska ordet är feed eller RSS-feed).
Till exempel kan du prova  www.ja.se,
www.skogsaktuellt.se,
www.entreprenadaktuellt.se eller www.maskinmarknaden.se

Här kan du se hur RSS-läsaren i Google Reader ser ut.


Har allt fungerat
som det ska dyker den nya prenumerationen upp längst ned till vänster. Klicka på rubriken, till exempel ”Jordbruksaktuellt”, för att börja läsa.
För enkelhetens skull, lägg upp Google Reader som bokmärke i din webbläsare. Vill du inte läsa allt i ett flöde? Använd knappen ”Markera alla som lästa” för att komma ikapp.

Vi på Jordbruksaktuellt
har lagt upp en färdig lista med prenumerationer på lantbruksrelaterade flöden så att du kommer igång snabbt. För att läsa mer om hur du importerar den färdiga listan i din Google Reader, gå till http://www.ja.se och klicka på rubriken Nyheter och sedan på RSS-flöde i vänstermenyn.
Direktlänk: http://korta.nu/ja-rss

Arvid Pålsson
Agriprim
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 03 december 2010

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste