Uppdrag som ska effektivisera energianvändandet

Regeringen har idag beslutat om två uppdrag som syftar till att jordbruksförtagare ska energieffektivisera sina verksamheter inom jord och skog och därmed minska sitt beroende av fossila bränslen.

Det första uppdraget har gått till Jordbruksverket som ska lämna ett förslag på hur ett system för rådgivning i syfte att energieffektivisera inom jordbruket ska utformas. Rådgivningen ska omfatta företagens direkta och indirekta energianvändning.

– Jag tycker det är intressant att ett alternativ som ska utredas, är möjligheten till grupprådgivning. Detta innebär att även mindre jordbruksföretag som idag inte kan ansöka om en energikartläggningscheck ges en möjlighet att kartlägga sin energianvändning och i slutänden både göra en insats för klimatet och minska onödiga kostnader för företaget, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Det andra uppdraget går till Statens jordbruksverk  som ska lämna ett  förslag på ett system där ägare av arbetsmaskiner inom jord- och skogsbruket kan ansöka om en omställningspremie för efterkonvertering från fossil till icke-fossil bränsleanvändning.

- Jag är övertygad om att en omställningspremie till icke-fossila alternativ kommer att bidra till att öka näringarnas konkurrenskraft när ny teknik utvecklas. Lika viktigt är att näringarnas miljöpåverkan minskar och för jordbrukets del att produktionen av mer klimatsmart mat ökar, avslutar Eskil Erlandsson.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 22 december 2010

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Kommenterarer till artikeln

Jan skrev 2010-12-29 10:25:29:

Eltruckar ska laddas med dyr energi så man vinner inget på det.


Aron skrev 2010-12-27 16:35:32:

Diesel är rätt effektivt. Eldriften är ännu mer effektiv. Ersätt t.ex. traktordriven utfordring, halmning och utgödsling med eltruckar, traverser, rivare m.m. Eldrift är det enda raka om man skall kunna angripa klimatproblemet och energikrisen samtidigt. Småningom har vi ingen olja kvar i backen. Egen elproduktion på jordbruket kan ge mer än man tror. Man undrar varför man inte tar fram hybridtraktorer (priset blir såklart högre). Att använda rapsolja torde vara uteslutet. Oljan från Bill Gates algodlingar kommer att gå till flyget.


Jan-Erik Thulin skrev 2010-12-26 13:27:11:

Disel är det mest enegieffektiva vi har. Det måste vara hästkrafter i traktorn också,allt annat är verdelöst att köra på.

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera