Byte av förpackning kan minska matsvinn

Allt fler konsumenter och producenter tycker att syrgasbehandlingen av kött i Sverige är en skandal. De svenska köttbönderna producerar kött av högsta kvalitet, bara för att se det hanteras illa av dagligvaruhandeln och deras leverantörer.

- Köttindustrin har lärt oss att det ska vara röda fina färger. Men människor är inte dumma. Talar vi om för dem att gråfärgat kött inte är dåligt utan att det helt enkelt är så att det kemiskt händer saker, så förstår man det, säger Lennart Robberts. Foto : Mia Petzäll
– Industrin är cynisk. Man fuskar när man hanterar köttet. Det handlar inte om att ge kunden bästa tänkbara produkter, utan det handlar om att skaffa sig bästa tänkbara vinst, säger Lennart Robberts, småskalig köttproducent, Persfolk Gård, och tillika ordförande i föreningen Värmlandsmat. Än så länge så tycker köttindustrin att de inte behöver lyssna eftersom konsumenterna inte är tillräckligt högljudda.

Hängmörat kött på eget vis

Lennart Robberts driver Perfolk Gård i Bjälverud som ligger ett par mil norr om Sunne i Värmland. Hans affärside är att köpa kött av hög kvalitet från lokala köttbönder och sedan hängmöra köttet på sitt eget vis. Resultatet är köttprodukter som är kända långt utanför Värmlands gränser.
Produktionen är än så länge blygsam. Lennart Robberts slaktar cirka 15 nötdjur och 50 grisar varje år. Dessutom föder han upp ett 50-tal lamm på sin gård.
Lennart Robberts är ordförande i den ideella föreningen Värmlandsmat där han arbetar för att främja den småskaliga livsmedelsproduktionen i länet.

Kritik mot syrgas

Som småskalig köttproducent med höga kvalitetskrav är han mycket kritisk till att köttindustrin använder syrgas i sina konsumentförpackningar för att få köttet att se rött och fint ut.
Lennart Robberts berättar att syret reagerar med hemoglobinet i köttet vilket ger den klara röda färg som konsumenterna är vana att se i trågen i matbutikerna. Utan syrgas blir köttet gråaktigt.
Lennart Robberts är inte ensam om sin kritik. Medlemmarna i Värmlandsmat och många andra små köttproducenter runt om i landet delar hans uppfattning. Nyligen krävde även Konsumentföreningen Stockholm (KfS) att industrin byter ut syrgasen mot en mix av koldioxid och kvävgas.
– Vi uppmanar livsmedelsbranschen att byta gasblandning snarast. En ny gasblandning ger inte bara oss konsumenter mörare kött, den bidrar också till att matavfallet, som är betydande idag, kan minska. Ett kött som håller sig fräscht längre ökar butikernas chanser att få det sålt innan datumet går ut och konsumenterna får ett kött som håller längre i kylskåpet, säger Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor i KfS, i en kommentar.
– Jag är övertygad om att svenska konsumenter skulle ha full förståelse för en lite mörkare nyans på köttet om de också fick reda på att sådan gas gör att köttet håller sig fräscht längre, är mörare och att gasen motverkar att köttet härsknar.

Marknaden inte mogen

Hos köttbolaget Scan är man medvetna om problemet med syrgas i köttförpackningarna. Men Scans kunder, de stora dagligvarukedjorna, är inte intresserade av en förändring menar man.
– Vi från industrin har föreslagit våra kunder att vi ska byta förpackningsgas. Men våra kunder har inte varit intresserade, säger Annelie Lundell, kvalitetschef, Scan. Systemet vi har idag är uppbyggt med tråg och modifierad atmosfär. Man tror inte marknaden är mogen för att byta förpackningstyp helt enkelt.
Men Annelie Lundell utesluter inte att det går att få till en förändring i Sverige på samma sätt som skedde i Norge för ett par år sedan. Förutsättningen är att hela industrin är med på noterna.
– Norrmännen har gått över till kvävgas, och då borde väl vi också kunna lära oss. Om alla gör det samtidigt så ser ju allt kött likadant ut för konsumenterna.
Enligt Annelie Lundell är det viktigt att konsumenterna börjar ställa krav för att köttet ska bli bättre förpackat.
– Problemet är att om du lägger det i kvävgas så får du en annan färg. Det är vi inte vana vid som konsumenter. Konsumenterna måste vilja ha en förändring. Om konsumenterna ställer krav på de stora kedjorna så kommer de som kunder i sin tur att ställa krav på oss, säger Annelie Lundell.
Lennart Robberts tycker att köttindustrin underskattar konsumenterna.
– Köttindustrin har lärt oss att det ska vara röda fina färger. Men människor är inte dumma. Talar vi om för dem att gråfärgat kött inte är dåligt utan att det helt enkelt är så att det kemiskt händer saker, så förstår man det.

HÅKAN FRISELL
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 24 februari 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste