Slakteriet kan sköta din rapportering

Genom att skriva en fullmakt kan man överlåta till slakteriet att sköta rapporteringen av får och getter som går till slakt. Men det är fortfarande en del rapporteringar kvar.

– Vi hoppas det här ska förenkla för de får- och getägare som nu låter slakterierna utföra rapporteringen samtidigt som det inte äventyrar smittspårningen, säger Peter Krause på Jordbruksverket i ett meddelande.

När djurägaren ger slakteriet fullmakten att rapportera så överlåter man rapporteringen av förflyttningar till slakteriet. Men fortfarande ska djurägaren föra in förflyttningen i en godkänd stalljournal. Avsändande djurhållaren ska också skicka ett ifyllt transportdokument alternativt en godkänd intransportsedel med transporten till slakteriet.

För att kunna överlåta rapporteringen till slakteriet måste det vara anslutet till tjänsten. För att komma igång måste djurhållaren skicka in en fullmaktsblankett till Jordbruksverket och den måste bekräftas från Jordbruksverket innan man kan börja använda tjänsten. Vilka slakterier som anslutit sig går att se på Jordbruksverkets webbplats.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 25 februari 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera