Världens största gård till salu

Är du intresserad av att utöka din gård med lite ny åkermark? Ivolga, världens största växtodlingsproducent, är nu till salu med 1,5 miljoner hektar åker i Ryssland och Kazakstan.

Ivolga är ett ryskt jordbruksföretag som brukar 800 000 hektar i Kazakstan och 700 000 hektar i Ryssland. En areal på 1,5 miljoner hektar åker som motsvarar den kombinerade åkerarealen i Västergötland, Östergötland, Halland, Småland, Blekinge och Skåne.
Ivolga är med sin areal ohotat som världens största privata jordbruksföretag, näst störst är argentinska El Tejar med en areal på 1,1 miljoner hektar.

5 till 10 miljarder

Det ryska företaget är svårvärderat och analytiker uppskattar prislappen till mellan 5-10 miljarder kronor. Den politiska risken med företagande i Ryssland och exponeringen mot extremt väder i de båda länderna skrämmer bort investerare.
Bakom försäljningen av Ivolga ligger en dålig ekonomi, verksamheten behöver mer kapital. Företaget lyckades, som så många andra, köpa gödsel när den var som dyrast under 2008/2009 för att sedan sälja sin spannmål när priserna var i bott, vilket urholkade företagets ekonomi. Årets ryska torka och exportstopp har inte heller bidragit positivt.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 02 mars 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Kommenterarer till artikeln

swerco skrev 2014-03-20 07:05:41:

ja ägaren kan ju tacka alla de bönder som blev av med sin jord under sovjettiden? egentligen borde en rättegång starta där om möjligt marken återbördas till sina rätta ägare? kanske rentav köparen får ett sånt krav i framtiden?

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera