Världens största gård till salu

Är du intresserad av att utöka din gård med lite ny åkermark? Ivolga, världens största växtodlingsproducent, är nu till salu med 1,5 miljoner hektar åker i Ryssland och Kazakstan.

Ivolga är ett ryskt jordbruksföretag som brukar 800 000 hektar i Kazakstan och 700 000 hektar i Ryssland. En areal på 1,5 miljoner hektar åker som motsvarar den kombinerade åkerarealen i Västergötland, Östergötland, Halland, Småland, Blekinge och Skåne.
Ivolga är med sin areal ohotat som världens största privata jordbruksföretag, näst störst är argentinska El Tejar med en areal på 1,1 miljoner hektar.

5 till 10 miljarder

Det ryska företaget är svårvärderat och analytiker uppskattar prislappen till mellan 5-10 miljarder kronor. Den politiska risken med företagande i Ryssland och exponeringen mot extremt väder i de båda länderna skrämmer bort investerare.
Bakom försäljningen av Ivolga ligger en dålig ekonomi, verksamheten behöver mer kapital. Företaget lyckades, som så många andra, köpa gödsel när den var som dyrast under 2008/2009 för att sedan sälja sin spannmål när priserna var i bott, vilket urholkade företagets ekonomi. Årets ryska torka och exportstopp har inte heller bidragit positivt.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 02 mars 2011

Kommenterarer till artikeln

swerco skrev 2014-03-20 07:05:41:

ja ägaren kan ju tacka alla de bönder som blev av med sin jord under sovjettiden? egentligen borde en rättegång starta där om möjligt marken återbördas till sina rätta ägare? kanske rentav köparen får ett sånt krav i framtiden?

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera