Norrmejerier bygger för mer biogas

Norrmejeriers långsiktiga målsättning är att samtliga deras mejerier ska vara fria från användning av fossilt bränsle senast år 2017. De bygger nu ut och nytt för sin egen biogasproduktion.

För att stödja utvecklingen av biogas i Norrland har de gått med i nätverket BioFuel Region, skriver de i ett pressmeddelande. Nätverkets målsättning är att stödja en fortsatt utbyggnad av biogas i Norrland, visa att det går att köra tung trafik på biogas i Norrland, skapa förutsättningar för ökad lokal biogasproduktion med fokus på fordonsgas samt sluta kretsloppet av näringsämnen från jordbruket via livsmedelsindustrin och tillbaka till åkern.

Mejerier vill också öka sin egen biogasproduktion och har beslutat att bygga ut och uppgradera biogasanläggningen vid Umeå mejeri samt bygga en egen reningsanläggning. Investeringarna ska öka effektiviteten i anläggningen och skapa bättre förutsättningar för att slam från biogasanläggningen ska kunna återföras till produktiv jordbruksmark och på så sätt sluta kretsloppet.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 05 april 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste