Europas största etanolfabrik i malpåse

Ensus etanolfabrik i nordöstra England stänger ned produktionen av etanol i mellan två till fyra månader. Bakom beslutet ligger dålig lönsamhet och svag efterfrågan.

Ensus fabrik i Teesside ska vara Europas största etanolfabrik med en årlig produktion av 400 000 kubikmeter etanol per år och gör slut på en miljon ton vete per år. Fabriken kostade 3,3 miljarder att bygga och har bara varit i drift i drygt ett år.

Ensus uppger att det är billig import av etanol från USA i kombination med en dålig efterfrågan på etanol som tvingat fram den tillfälliga stängningen.

– Vi har bestämt att det med nuvarande marginaler inte är lönsamt att köra fabriken, säger Grant Pearson, fabrikschef, till Platts. Med tanke på att vi i vår fabrik har en av de mest effektiva processerna i Europa och vi ändå tvingas stänga visar på läget för etanolindustrin just nu.

Ensus förväntar sig att marknaden ska förbättras under de närmaste månaderna allt eftersom EU:s regler och krav på förnyelsebara drivmedel genomförs i alla medlemsländer.


Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 09 juni 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste