Storstaden Lima deklarerar sig som GMO-fri zon

Perus huvudstad Lima har deklarerat sig som en GMO-fri zon som en respons på ett kritiserat beslut av landets regering.

Enligt motståndarna kan regeringens beslut innebära en risk för att landet översvämmas av genmodifierade organismer, skriver Organic Monitor. Enligt landets jordbruksminister var förordningen endast  tänkt att reglera införselrutinerna för gmo mellan de olika myndigheterna.

Borgmästaren Susana Vilaran deklarerade staden med åtta miljoner innevånare som ett område fritt från transgenetiska och genetiskt modifierade organismer med skälet att det ska skydda innevånarnas hälsa och den biologiska diversiteten och miljön.
Borgmästarens uttalande kom endast en vecka efter att man beslutat om en lag som gäller ett tio år långt moratorium för import av genmodifierade plantor och frön in i Peru om de inte är tänkta för forskningssyfte. Men moratoriumet måste fortfarande godkännas av president Alan Garcia som också kan skicka tillbaka det till kongressen för ändringar innan han avgår 28 juli.
Enligt jordbruksdepartementet är Peru en av de störst exportörerna av ekologiskt odlat mat som kaffe och kakao.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 23 juni 2011

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera