Storstaden Lima deklarerar sig som GMO-fri zon

Perus huvudstad Lima har deklarerat sig som en GMO-fri zon som en respons på ett kritiserat beslut av landets regering.

Enligt motståndarna kan regeringens beslut innebära en risk för att landet översvämmas av genmodifierade organismer, skriver Organic Monitor. Enligt landets jordbruksminister var förordningen endast  tänkt att reglera införselrutinerna för gmo mellan de olika myndigheterna.

Borgmästaren Susana Vilaran deklarerade staden med åtta miljoner innevånare som ett område fritt från transgenetiska och genetiskt modifierade organismer med skälet att det ska skydda innevånarnas hälsa och den biologiska diversiteten och miljön.
Borgmästarens uttalande kom endast en vecka efter att man beslutat om en lag som gäller ett tio år långt moratorium för import av genmodifierade plantor och frön in i Peru om de inte är tänkta för forskningssyfte. Men moratoriumet måste fortfarande godkännas av president Alan Garcia som också kan skicka tillbaka det till kongressen för ändringar innan han avgår 28 juli.
Enligt jordbruksdepartementet är Peru en av de störst exportörerna av ekologiskt odlat mat som kaffe och kakao.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 23 juni 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera