Allvarlig hundsjukdom påträffad i Sverige

Hundsjukdomen Brucella canis har för första gången konstaterats i Sverige. Bakterien orsakar aborter och sterilitet hos hund och kan i undantagsfall smitta människor. Nu pågår smittspårning samt provtagning för att stoppa spridningen, rapporterar Jordbruksverket.

Den drabbade american staffordshire terrier-tiken är importerad från Polen där den blivit parad. När hon aborterade sin kull i juni togs prover för att hitta orsaken. Proverna visade positivt för Brucella canis hos Statens veterinärmedicinska Anstalt (SVA)  samt hos EU:s referenslaboratorium i juli. Jordbruksverket beslutade då att tiken skulle avlivas omgående för att förhindra fortsatt smittspridning. Den hane som misstänks ha smittat tiken är född i Serbien och har konstaterat sänkt fertilitet, som är ett symtom på sjukdomen. Hanen finns nu i Sverige.

Viktigt att testa hundar från andra länder

– Man ska inte avla på djur som är smittade med Brucella canis. Det är alltid en ökad risk att para i ett annat land eller importera hundar, säger Pia Ehrenpris, veterinär vid Jordbruksverket.  Vi rekommenderar alla djurägare att vara noggranna i kartläggningen av de djur som används i avel eller importeras. Många sjukdomar, som till exempel leptospiros kan ofta uteslutas genom en förebyggande provtagning före parning eller import.

Sexuellt överförbar sjukdom

Bakterien sprids framför allt via parning, men de förekommer dessutom överföring via till exempel aborterat material, mjölk och urin. I undantagsfall kan bakterien även smitta människor. Sjuka djur får framför allt nedsatt fertilitet men kan också få problem med rygg, ögon och hud. Symptomlösa smittbärare förekommer. Även om man kan behandla en smittad hund går det inte garantera att den någonsin blir fri från bakterien.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 24 augusti 2011

Kommenterarer till artikeln

Hasse skrev 2011-08-24 09:34:43:

Var ligger Sevrige *höhöhehe*

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste