EU-kommissionen tyckte inte om att Livsmedelsverket rekommenderade närproducerad mat och menade att det var ett handelshinder, rapporterar SR Ekot.

Då försökte Livsmedelsverket formulera om kostråden och istället för att rekomendera närproducerat så tog men upp ransport-längd, användningen av bekämpningsmedel, konstgödsel, energiåtgång och konkreta utsläpp.

Nu drog Jordbruksdepartementet i bromsen efter att bland annat lyssnat på Kommerskollegiums alla invändningar för att kostråden fortfarande kunde hindra frihandeln.

Ytterst ansvarig för att skrota de klimatsmarta kostråden var landsbygdsminister Eskil Erlandsson. .– Jag kan bara konstatera att det var många påpekande från andra medlemsländer i den handelsgemenskap som vi har inom EU, säger Eskil Erlandsson till SR Ekot.

LRF är kritiska till beslutet

– Kostråden att äta närodlat för klimatets skulle vara bra och det är otroligt synd för såväl konsumenterna som miljön att de nu inte blir av, säger Helena Jonsson med anledning av att klimatsmarta kostråd nu skrotas.

Helena Jonsson tycker det är ett problem att varje gång en myndighet lyfter frågor där svenskt jordbruk ligger i framkant, så anses det vara ett handelshinder.
– Vi i Sverige har kommit långt beträffande djuromsorg, klimat- och miljöhänsynstagande, och om tillämpningen av dessa regler ständigt ska betraktas som ett handelshinder så kommer det minska viljan att få före i dessa frågor, säger hon.


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera