Klimatsmarta kostråd stoppas

Sedan 2006 har Livsmedelsverket tagit fram klimatsmarta kostråd, där svenskarna bland annat rekommenderas äta mindre kött och köpa mer närodlat. Nu stoppar regeringen de nya kostråden, med hänvisning till handelshinder.

EU-kommissionen tyckte inte om att Livsmedelsverket rekommenderade närproducerad mat och menade att det var ett handelshinder, rapporterar SR Ekot.

Då försökte Livsmedelsverket formulera om kostråden och istället för att rekomendera närproducerat så tog men upp ransport-längd, användningen av bekämpningsmedel, konstgödsel, energiåtgång och konkreta utsläpp.

Nu drog Jordbruksdepartementet i bromsen efter att bland annat lyssnat på Kommerskollegiums alla invändningar för att kostråden fortfarande kunde hindra frihandeln.

Ytterst ansvarig för att skrota de klimatsmarta kostråden var landsbygdsminister Eskil Erlandsson. .– Jag kan bara konstatera att det var många påpekande från andra medlemsländer i den handelsgemenskap som vi har inom EU, säger Eskil Erlandsson till SR Ekot.

LRF är kritiska till beslutet

– Kostråden att äta närodlat för klimatets skulle vara bra och det är otroligt synd för såväl konsumenterna som miljön att de nu inte blir av, säger Helena Jonsson med anledning av att klimatsmarta kostråd nu skrotas.

Helena Jonsson tycker det är ett problem att varje gång en myndighet lyfter frågor där svenskt jordbruk ligger i framkant, så anses det vara ett handelshinder.
– Vi i Sverige har kommit långt beträffande djuromsorg, klimat- och miljöhänsynstagande, och om tillämpningen av dessa regler ständigt ska betraktas som ett handelshinder så kommer det minska viljan att få före i dessa frågor, säger hon.


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 08 september 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Kommenterarer till artikeln

Marcus skrev 2011-09-14 14:43:43:

Detta är fullkomligt vansinne! Jag kan inte hitta några andra ord. Sen tycker jag att det är helt meningslöst att vi ska behöva utföra en kostsam vetenskaplig undersökning om det är bra att äta närproducerat. DETTA KAN VÄL ETT BARN RÄKNA UT?! Och att sen prioritera handeln och pengarna framför naturen är efterblivet. Om vi ska fortsätta så här så kommer det inte finnas någon framtid för våra barn. Helt galet!


Sara skrev 2011-09-08 09:09:37:

Det var alltså inte faktan eller underlaget det var fel på utan modet bland våra politiker. Det är för bedrövligt!


H Oscarsson skrev 2011-09-08 08:50:12:

Gör landsbygden en tjänst, pensionera Erlandsson snarast. Han är för vek och viljelös.

Senaste

Laglöst agerande hotar kolets kretslopp

Sociala medier i all ära. Verkligen. Men det som sprids där med hjälp av en snabb knapptryckning – ja, ibland blir man ju faktiskt orolig på riktigt. Jag undrar ofta om källkritik är någonting som försvinner så fort man läser något på internet, som kan vara skrivet av vem som helst, när som helst och framförallt med vilken skev agenda som helst. Bilder, filmer och påståenden delas hej vilt utan minsta tvekan över sanningshalten. För allting som någon annat har delat är ju sant, eller hur? 

Kommentera