Många fördelar med hampa som energigröda

Hampa som energigröda är lika eller mer energiavkastande än andra energigrödor. Dessutom kan det odlas med små kvävegivor, små insatser av växtskyddsmedel och ändå ge en hög skörd. Det visar en ny svensk doktorsavhandling.

Industrihampa kan användas både till fastbränsle som till biogas och är lika eller mer energiavkastande än andra energigrödor. Det visar en ny doktorsavhandling av orskaren Thomas Prade vid SLU i Alnarp.
Störst nettoenergimängd per hektar fick hampan om den balades eller pressades till briketter. Det gav 81 respektive 65 GJ per hektar att jämföra med 24 och 42 GJ per hektar som blev nettoenergiskörden om produkterna användes för biogas, skriver greppa näringen.

Försöken visade också att hampan inte svarade nämnvärt på kvävegödsling. Oavsett om 0 eller 100 kilo kväve per hektar spreds skedde ingen signifikant ökning av TS-halten.

Mer finns att läsa på Greppa näringens hemsida eller direkt i rapporten som finns länkad till på greppas hemsida.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 06 december 2011

Kommenterarer till artikeln

Anders skrev 2011-12-07 14:37:52:

Jag har jobbat länge i biogasbranschen och vi har varit intresserade av att testa hampa pga de stora skördarna/ha. Dock har det visat sig vara svårt att hantera den rent mekaniskt. Fibermaterial är inte roliga att hantera i en biogasanläggning.


Niklas skrev 2011-12-06 22:00:15:

Nötbonde! Gödsel innehåller ju mycket mer näringsämnen än kväve, t.ex. fosfor och kalium!


Nötbonde skrev 2011-12-06 12:32:36:

Jag har varit med i ett hampa-projekt också. Kan konstatera att kvävebehovet var mycket stort. Endast med hönsgödsel blev det hyfsad skörd.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste