Fransk hjärtmask hittad hos räv i Småland

Fransk hjärtmask (Angiostrongylus vasorum) har påträffats hos en räv som sköts på ön Kläcklinge utanför Växjö i november skriver SVA.

Det är andra gången som fransk hjärtmask påträffats på fastlandet. Första fyndet gjordes hos en räv i Skåne år 2009. Tidigare har fransk hjärtmask vid flera tillfällen sedan 2003 diagnosticerats hos räv på ön Sydkoster. På ön har också två hundar smittats, skriver SVA.

Av de 3 000 rävar som SVA har fått in under året har hittills knappt 700 undersökts för parasiten och förutom den positiva på ön Kläcklinge har alla varit negativa.
- Vi kan inte säga om Angiostrongylus vasorum är spritt i ett närområdet där den här räven sköts eller om det är ett enstaka fynd så som räven i Skåne 2009 visade sig vara, säger Eva Osterman Lind, SVA.

Parasiten infekterar räv och hund via olika arter av sniglar. De vanligaste symtomen är långvarig hosta, tung eller snabb andning, avmagring och nedsatt ork.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 08 december 2011

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera